Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protestní šprajc Martiny Sáblíkové: Zachránila trenéra, kterého podezírají z čachrů s miliony!

Autor: zal

Dovedl ji k 48 medailím z velkých akcí. Přesto hrozilo, že Martina Sáblíková (34) poletí na olympiádu bez trenéra Petra Nováka (73). Důvod? Jeho pochybné milionové faktury svazu.

Raška měl Remsu, Neumannová Frühaufa a za nesčetnými úspěchy Sáblíkové stojí Novák. Jenže necelé dva měsíce před Hrami v Pekingu vybublala na povrch stará kauza, ve které měl údajně zpronevěřit spoustu peněz.

Jak informovaly Seznam Zprávy, Novák měl v sezoně 2019/20 fakturovat svazu 1,8 milionu korun za ubytování v Itálii. Jenže rodiče některých svěřenců zjistili, že zatímco trenér podle dokladů platil 90 eur za noc s plnou penzí, penzion si účtoval 25 eur a členové týmu si měli sami připravovat snídaně a večeře.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ popsal Václav Musil, bývalý místopředseda rychlobruslařů. Vzniknout tak měla škoda zhruba 700 tisíc korun. Zarážející na tom je i to, že Petr Novák za ubytování platil vysoké částky v hotovosti a ty pak fakturoval svazu. Podle všeho to byla letitá praxe, která však tomu, z čeho je podezřelý, úplně nahrává.

Kauza Novák: Přijde Sáblíková o svého oblíbeného kouče ještě před Pekingem?
Video se připravuje ...

Novák se včera k obvinění poprvé vyjádřil. „Na konci roku mi končí smlouva a cítím tlaky uvnitř hnutí, aby mi kontrakt nebyl prodloužen. Načasování celé záležitosti za mě není náhodné,“ uvedl v prohlášení. To vysvětluje, proč se o víkendu ze svěťáku ozvala Martina Sáblíková a na protest nenastoupila na 1500 metrů. „Je mi líto, že někteří lidé nerespektují fair play ani týmové hodnoty,“ vzkázala té části členů, která volá po odvolání trenéra.

Možnou neúčast Nováka v Pekingu, která by při jeho těsném poutu se závodnicemi zasadila ránu medailovým nadějím, nakonec včera vyřešilo vedení svazu. To potvrdilo pochyby některých členů o výši faktur. „Byla pověřena kontrolní komise k prošetření vyúčtování, pan Novák byl vyzván k předložení dalších podkladů a k vysvětlení některých nejasností,“ vyjádřilo se předsednictvo a dodalo: „Realizační tým se do konce sezony nebude měnit. K dořešení se vrátíme co nejdříve po skončení sezony.“ Sáblíková tak o trenéra nepřijde. Zatím.