26.4.2021 • 14:00

Trénink podle kouče Sáblíkové. Zkuste doma cviky českých olympioniků

Vstoupit do diskuse
0

Amatérský sport včetně toho mládežnického už více než rok skomírá. Zůstaňte v kondici i navzdory pandemickým restrikcím. Jak na to, vám poradí osobně trenéři úspěšných českých sportovců. Tentokrát se o své zkušenosti podělí kondiční kouč Martiny Sáblíkové a české rychlobruslařské reprezentace Vít Živný.



Rychlobruslařská reprezentace včetně několikanásobné olympijské medailistky Martiny Sáblíkové, ale například i špičkoví atleti Kristiina Mäki a Filip Sasínek. To jsou jen někteří z úspěšných sportovců, o jejichž kondiční přípravu se stará trenér Vít Živný. 

Ačkoliv má profesionální sport v době pandemie řadu výjimek, musí i vrcholoví atleti se svými trenéry řešit problémy, které přinesly koronavirové restrikce. „Například s Martinou musí kvůli chybějící rychlobruslařské hale v Česku probíhat většina přípravy v zahraničí. Skrze omezení bylo ale docela těžké se přes hranice vůbec dostat," popisuje Živný komplice související s pandemickou dobou. 

Ještě s většími problémy se ovšem musí potýkat rekreační sportovci. Zákaz organizovaných tréninků i uzavřená sportoviště. Amatérský sport včetně toho mládežnického má už více než rok stopku. „U nás jsou opatření vlády, ač je z velké části respektuju, chaotická a v rámci základní prevence zdraví úplně nesmyslná. To, že se zavřela vnitřní sportoviště je logický krok, nicméně další omezování v rámci sportu mi přijde jako kontraproduktivní,“ komentuje současný stav Živný.

Nejhůře se podle něj situace podepíše na dětech, které i přes veškeré snahy trenérů a rodičů ztrácí motivaci a s pohybovými kroužky v mnohých případech končí úplně. „Děti jsme posadili k obrazovkám a škrtli veškerý jejich pohyb. To bude mít katastrofální dopad,“ dodává.

Využijte čas před rozvolněním, a buďte díky iSport LIFE v kondici i v době, která sportu příliš nepřeje. Trenéři úspěšných českých sportovců vám ukáží osvědčené prvky tréninků svých svěřenců.

Trénink podle kondičního trenéra Víta Živného

„Připravil jsem si pro vás pár zajímavých a efektivních cviků, které často využívám i v tréninku mých svěřenců. Většinou se jedná o komplexní cviky zaměřené na celé svalové řetězce, které musí spolupracovat i v daném sportovním odvětví. Vyzkoušejte si některé ze cviků, které do tréninku zařazují i naši olympionici, ale pamatujte - kvalita má vždy přednost nad kvantitou."

1. Dynamický výpad stranou

Začínáme ve stoje. Poté udělejte výpad stranou - noha, kterou jste ukročili, je ve dřepu na plném chodidle, druhá zůstává natažená, paže pracují dynamicky. Z této pozice se následně odrazte, abyste skončili ve stoji na jedné. Noha, která byla předtím ve dřepu, je nyní s pokrčeným kolenem přednožená.

  • 10 - 15 opakování na každou stranu

2. Vzpor - přítah paže s rotací a upažením vzhůru

Výchozí pozice je ve vzporu. Poté přitáhněte jednu paži podél těla, trup otočte o 90 stupňů a ruku opět natáhněte. Střídejte strany, při cviku nepohybujte boky ani rameny do stran.

  • 20 opakování

3. Vzpor - nasednutí na paty a dynamické natažení zpět 

Výchozí pozice je stejná jako u předešlého cviku. Trup držte stále ve správném nastavení, břicho vtažené dovnitř. Postupně přesuňte trup dozadu nad paty, kolena jsou přitom stále stejně vysoko nad zemí. Z této pozice jděte dynamicky zpět, jako byste chtěli vystřelit vpřed.

  • 15 opakování

4. Rovný předklon na jedné

Proveďte stoj na jedné noze. Ta je přitom mírně pokrčená v koleni, úhel, který svírá, se v průběhu cviku nemění. Postupně se předklánějte v bocích. Volná dolní končetina stoupá, zároveň klesá trup. Jedinou osou pohybu jsou kyčelní klouby. Udržujte stabilitu na celém chodidle.

  • Na každou stranu odcvičte 10-15 opakování

5. Split dřep

Nohu si opřete o lavičku nebo jinou vyvýšenou plochu a provádějte dřep na jedné noze. Při pohybu dolů otáčejte trup směrem ke koleni.

  • Udělejte 15 dřepů na každou stranu

6. Vytažený vzpor, diagonální dotyk kolene

Udělejte vzpor o lavičku, při kterém budou ruce více zapažené. Takto byste měli pozici držet pevným břichem a nikoli bederní oblastí. Udržujte stabilní trup a diagonálně se dotýkejte rukou opačného kolene pod tělem. 

  • Střídavě udělejte 20 opakování

7. Copenhagen plank

Výchozí pozice je na boku. Horní noha se přitom opírá o lavičku. Udržujte celé tělo vytažené, břicho vtažené dovnitř. Dolní noha je ve vzduchu, následně ji s výdechem přitáhnete k trup a s nádechem zpět.

  • Opakujte 15x na každou stranu


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}