Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trenér o vyřazené Schützové: Křivda? Věděla to od začátku!

Autor: sm

Nominace a odvolání na poslední chvíli? Ztroskotání snu lyžařky Sandry Schützové mělo nejspíš trochu jiný průběh. Po vyjádření, které dala sportovkyně na své sociální sítě, poskytl Blesku vyjádření také trenér reprezentace, podle kterého bylo vše jinak!

„Nejprve bych chtěl říct, že se nejedná o nic nestandardního nebo dokonce výjimečného. Například na loňském mistrovství světa v Oberstdorfu jsme měli k dispozici neomezený počet nominací, ale stejně jsme se rozhodli využít pět míst. Na každou vrcholnou akci nominujeme závodníky a závodnice pouze na základě jejich výsledků a jejich výkonnosti, která byla jediným kritériem také při nominaci na olympijské hry v Pekingu,“ osvětlil kouč Jan Franc kontext toho, proč se Česko rozhodlo několika míst na olympiádě vzdát.

Zdůraznil, že informace o tom, koho na hry v Pekingu vezme, byly předem jasné: „Už dopředu jsem avizoval, že plánuji na základě výkonnosti nominovat na olympijské hry pět žen, tedy Kateřinu Janatovou, Terezu Beranovou, Petru Novákovou, Petru Hynčicovou a Zuzanu Holíkovou.“

Sandru Schützovou na seznam sice zapsal, ale podle něj byla předem upozorněna za jakých okolností: „Další tři ženy, konkrétně Barboru Antošovou, Sandru Schützovou a Adélu Novákovou, jsem obeznámil s tím, že budou zapsány jako necestující náhradnice na tzv. ‚long list‘. S ohledem na protiepidemická opatření přitom museli splnit stejné administrativní náležitosti jako my, aby případně mohly do Pekingu odcestovat a závodit,“ popsal Franc.

Odmítá také spekulace o tom, že s běžkařkou situaci nikdo nekonzultoval. „I po nominační tiskové konferenci Českého olympijského výboru, kde zazněla jejich jména, jsme je pak telefonicky opět informovali o tom, že se na nominaci nic nemění a ony stále zůstávají v pozici necestujících náhradnic,“ vysvětlil trenér.

Schützová v pondělí na svůj Instagram dala vyjádření, podle kterého její nominace zanikla tím, že se Česko rozhodlo vzdát míst. „Během pár hodin po zveřejnění konečné kvóty 7 děvčat, úsek běžeckých disciplín vrátil 2 místa a tím mě vyřadil z nominace a já pravděpodobně nikdy na olympiádě reprezentovat naši zemi nebudu,“ popsala situaci ze svého pohledu.

„Kontaktovala jsem trenéra RD s otázkou, proč k tomuhle rozhodnutí došlo, když poslední informace zněla, že se čeká na potvrzení konečného počtu míst. Odpověď jsem do dneška neobdržela,“ tvrdí Schützová.

Srovnání výsledků ženské reprezentace

Závodnice Nejlepší výsledek v SP v aktuální sezóně
Kateřina Janatová 16. místo
Petra Nováková

31. místo (na začátku sezony se rozjížděla po zranění)

Petra Hynčicová 25. místo
Tereza Beranová 20. místo (velkou část sezony vynechala kvůli nemoci)
Zuzana Holíková 32. místo
Sandra Schützová 72. místo

Podle Jana France se nominace důsledně komunikovala.
Podle Jana France se nominace důsledně komunikovala.