Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší křivda, zlomilo mi to srdce! Schützovou vyřadili z nominace na OH

Autor: sm

Namísto olympijského snu přišlo zklamání! Běžkařka Sandra Schützová se sice objevila v olympijské nominaci, do Pekingu se ale nepodívá. Český tým se totiž dvou míst pro závody dobrovolně vzdal. Třicetiletá blondýnka to označila za největší křivdu její kariéry. Svaz to ale vidí jinak.

„Bojovala jsem do posledního momentu, protože stát na startu olympijského závodu, pro který jsem hodně dřela a hodně obětovala, bylo mým celoživotním snem,“ napsala ve svém prohlášení, které uvedla přeškrtnutou nominační fotkou, Schützová. „Prožívám opravdu nepříjemné dny svého života. A to ne kvůli tomu, že na OH nepojedu, ale hlavně kvůli tomu, jakým způsobem k tomu došlo,“ dodala.

Okolnosti svého vyřazení se rozhodla ze svého pohledu popsat fanouškům, kteří už jí prý posílali gratulace k nominaci. „Během pár hodin po zveřejnění konečné kvóty sedmi děvčat úsek běžeckých disciplín vrátil dvě místa, a tím mě vyřadil z nominace a já pravděpodobně nikdy na olympiádě reprezentovat naši zemi nebudu.“

Schützová takový krok nechápe, jde podle ní proti fair play a demotivuje mladé sportovce. Zmínila také covidovou hrozbu, která může startovními listinami na olympiádě ještě zamíchat. Žádala proto vysvětlení, odpověď prý ale nedostala.

S trenéry si ve svém příspěvku servítky rozhodně nebrala. „Pro mě to je největší křivda, kterou jsem za těch 20 let v lyžování zažila a že jich nebylo málo. S pocitem, kdy se prostě jeden člověk rozhodne proti vám a vy se nemůžete bránit a rozhodnutí zvrátit, se srovnávám hodně těžko,“ napsala a ještě přitvrdila:Je ostuda, že takový lidi se ve sportu stále vyskytují a je mi jich upřímně líto. Protože škodit někomu z pozice moci není známka silné osobnosti.“

Schützová ve svém příspěvku přiznává, že olympiáda pro ni měla být “třešničkou„ na závěr kariéry, v týmu už by dál nepokračovala. Po dvaceti letech v klasickém lyžování se rozhodla přejít k dálkařům. „Já jsem celý život chtěla závodit a vyhrávat, a byť mi to zlomilo srdce, odcházím z tohohle světa lyžování, ve kterém chybí základní myšlenky sportu, se vztyčenou hlavou. Lyžování pro mě nikdy nebylo zaměstnání, a možná díky tomu je pro mě srdcovou záležitostí, a vím jistě, že navždy bude součástí mého života,“ uvedla.

Vedení Svazu ale situaci vidí jinak: „Vždy platilo a platit by mělo, že trenéři si vybírají jen ty závodníky, kteří splňují výkonnostní kritéria a o kterých jsou přesvědčeni, že dokážou v té nejtěžší konkurenci obstát,“ reagoval na dotaz Blesku předseda Úseku běžeckých disciplín SLČR Aleš Vaněk.

„Jediným kritériem pro nominaci na ZOH do Pekingu byla výkonnost a všichni měli dostatek příležitostí, aby ji prokázali. V případě týmu žen ji potvrdilo pět závodnic, které jsme do Pekingu finálně nominovali. Se všemi členkami týmu bylo o nominaci náležitě komunikováno,“ vyvrací Vaněk tvrzení Schützové.

Srovnání výsledků ženské reprezentace

Závodnice Nejlepší výsledek v SP v aktuální sezóně
Kateřina Janatová 16. místo
Petra Nováková

31. místo (na začátku sezony se rozjížděla po zranění)

Petra Hynčicová 25. místo
Tereza Beranová 20. místo (velkou část sezony vynechala kvůli nemoci)
Zuzana Holíková 32. místo
Sandra Schützová 72. místo

Sandra si vysnila start na olympiádě. K tomu ale nakonec po zvláštních okolnostech nedošlo
Sandra si vysnila start na olympiádě. K tomu ale nakonec po zvláštních okolnostech nedošlo