Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Temné pozadí případu Valijevová (15): Trenérka tyranka a »doktor doping«!

Autor: ris

Nejznámější sportovec současnosti? Teprve patnáctiletá dívenka z Kazaně Kamila Valijevová! Mimořádně nadaná krasobruslařka, jež v Pekingu kvůli pozitivnímu dopingovému testu útočí v soutěži žen zatím jen na „provizorní“ zlato. A taky další zázračný výkvět školy tajemné trenérky Eteri Tutberidzeové (47). S mladými to vážně umí, jenže…

Ambiciózní blondýna je vyznavačkou tradiční nekompromisní ruské školy. Pedantkou každým coulem, co klade důraz na pracovní morálku. Koneckonců sama toužila být na ledě nejlepší. Vážné zranění páteře i vysoká postava jí však naději sebraly. A tak po úprku do USA v devadesátých letech  skončila jen v druhořadých ledních revue.

Díru do světa udělala až po návratu do mateřské vlasti. Už jako trenérka. Její metody jsou však podle občasných výpovědí mnohdy neúnosné a stresující, což sama dáma ani nepopírá. „Přísnost a tvrdost na našich trénincích jsou, poněvadž mě neuvěřitelně frustruje, když svěřenec udělá něco, o čemž jsem přesvědčená, že umí ještě mnohem lépe,“ vysvětlovala.

Jejíma rukama prošly.třeba evropská šampionka Alena Kostornajaová, mistryně světa Anna Ščerbaková, druhá z olympiády v Pchjongčchangu Jevgenija Medveděvová i tehdejší vítězka, mistryně světa i Evropy Alina Zagitovová. Slušný výčet. Za deset let v Moskvě Tutberidzeová vybudovala dynastii takovou, že v Pekingu jsou všechny tři ruské reprezentantky (Ščerbaková, Trusovová i Valijevová) z její stáje.

Jak to dokázala? Díky takřka neomezeným finančním podmínkám může stahovat ty nejlepší z celého Ruska. Není tedy divu, že na domácím mistrovství, po němž letos měla suverénka Valijevová pozitivní test, triumfovala některá z jejích svěřenkyň už posedmé v řadě! Poklona, paní Eteri.

Teď jde o to, zda je všechno košer s jejími praktikami. Žádná z jejích hvězd na krasobruslařském nebi totiž nezářila dlouho. Z oblohy mizí rychlostí Perseid. Zagitovová před třemi lety přerušila kariéru, když jí bylo teprve sedmnáct. Ztratila prý motivaci. Už nebruslí a stala se televizní expertkou. Koučka v jednom z rozhovorů prozradila, že ji vyhodila, poněvadž „se začala flákat“.

Jiná kometa Medveděvová absolvovala finále olympijského závodu před čtyřmi lety i se zlomeninou v chodidle. O tři měsíce později od „tyranky“ prchla a začala se připravovat v Kanadě pod vedením Briana Orsera. „Chci spolupracovat s koučem, jenž ke mně bude přistupovat jako přítel,“ rozhodla se.

Julia Lipnická, vůbec první velké jméno z party Tutberidzeové, jež před osmi lety v Soči pomohla Rusům k triumfu v týmové soutěži, ukončila kariéru v devatenácti letech; anorexie! Vyhublá byla na kost!

Nebo.

Dnes dvaadvacetiletá Jelizabet Tursynbajevová, vicemistryně světa a první žena z Kazachstánu, jež v závodě úspěšně provedla čtverný skok, vloni ukončila kariéru kvůli chronickému zranění zad. Patnáctiletá Darja Usačevová si zase o posledním podzimu způsobila na národním šampionátu zranění takové, že domů odjela na invalidním vozíku!

Co se s talenty hergot děje? Vliv na ně má nevyvážená strava resp. hladovění, s tím související přetížení organismu a dost možná i DOPING? Trenérka spolupracuje s nechvalně známým lékařem Filippem Švetským, který, jak připomněla agentura Reuters, byl společně s několika ruskými veslaři v letech 2007-2010 suspendován kvůli porušení antidopingových pravidel. Podle Mezinárodní veslařské federace sportovcům nitrožilně podával zakázané látky. „Všechno na mě tehdy hodili s vírou, že sami reprezentanti dostanou co nejmenší trest,“ bědoval.

Dnes je zaměstnán v nemocnici pro veterány v Moskvě. V Pekingu se však objevuje při trénincích i závodech ruských krasobruslařů. Pečuje i o tělo výjimečné Valijevové. Mladé slečny, co mezi dospělými debutovala teprve před pěti měsíci. Mísí se v ní neuvěřitelná síla (v pondělí při soutěži týmů vysekla jako první žena v historii olympiády - dokonce dvakrát - čtverný skok) a nepopsatelná elegance. Všechen oheň ale vyhoří, pokud na ní upadne dopingová kletba. A to je poměrně pravděpodobné.

Sama Kamila je přitom s velkou pravděpodobností ve všem nevinně! Jako slušně vychovaný teenager jen poslušně plní úkoly nadřízených. Však je teď také pod právní ochrannou. Když má pozitivní test na doping osoba mladší šestnácti let, je vyšetřován její realizační tým! Volně přeloženo; ruská antidopingová agentura si v Moskvě posvítí na tajuplnou tréninkovou skupinu razantní Tutberidzeové.

Pravidlo je to sice trošku iracionální, ale jistě férové, což pro agenturu AP potvrdila Margarita Pachnotská, bývalá zástupkyně generálního ředitele ruské antidopingové agentury. „Na jednu stranu jsou to profesionální sportovci, kteří se jako ostatní dospělí zúčastňují nejvyšších klání, a tak by měli být připraveni nést veškerou odpovědnost. Na druhou stranu si však uvědomme, že psychicky a mentálně nejsou dospělí, a tak by se o tuto odpovědnost mělo zpovídat jejich nejbližší okolí,“ má jasno. 

Její bývalý šéf Grigorij Rodčenkov je v Putinově zemi jedním z nejnenáviděnějších lidí. Výrazně pomohl rozkrýt organizovaný doping tamních sportovců před Hrami v Soči. Teď se před krutovládou skrývá kdesi na území Spojených států. Jeho právní zástupce Jim Walden k tématu »spojenectví trenérky a pofiderního doktůrka « uvedl: 

Takový lékař plus nezdravé prostředí, které Tutberidzeová svěřencům vytváří, z nich dělají hlavní cíl vyšetřovatelů. Mají někoho, kdo byl v minulosti disciplinárně potrestán za podávání léků zvyšující výkonnost. A taky neuvěřitelně kontroverzní trenérku. FBI je jistě bude velmi bedlivě sledovat.“

Američtí antidopingoví komisaři dodali, že vedení týmu Valijevové může být trestně stíháno. A to v případě, že se doping sportovkyně skutečně prokáže. Nové zákony americkým žalobcům dokonce umožňují vymáhat po Tutberidzeové a spol. pokutu až milion dolarů. I jakožto neamerickým státním příslušníkům jim dokonce hrozí trest odnětí svobody až na deset let. To, jestliže by jejich nezákonné jednání ovlivnilo výsledky reprezentantů USA!  

Agentura Reuters připomíná, že v současné chvíli neexistují žádné důkazy, že by koučka s lékařem porušovali v souvislosti s aférou »Valijevová« regule. Eteri se dívenky také zastává. Je jí oporou. Alespoň před televizními kamerami. „Je čistá a nevinná,“ uvedla pro tamní státní televizi.

Sama zoufalá krasobruslařka prostřednictvím právníků tvrdí, že se jí zakázaná látka Trimetazidin dostala do těla, když omylem vypila sklenici kontaminované vody, která obsahovala stopové množství léků na srdce jejího dědečka.

VIDEO: S Valijevovou soupeří i česká krasobruslařka Eliška Březinová. Podívejte se na její skvělou jízdu z krátkého programu:

Přísná trenérka Eteri Tutberidzeová vychovala dynastii hvězd ruského krasobruslení. Její metody ale vyvolávají pochybnosti...
Přísná trenérka Eteri Tutberidzeová vychovala dynastii hvězd ruského krasobruslení. Její metody ale vyvolávají pochybnosti...