Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čínská ruleta: Češi dnes letí na OH do Pekingu

Autor: Petr Žaloudek

Dva testy už mají za sebou, dnes přijde ten poslední. Až jeho negativní výsledek posadí každého z osmdesátky sportovců na palubu českého speciálu, který večer zamíří na Hry do Pekingu. Je to čínská ruleta, která už má své oběti.

Po letním covidovém letu do Tokia jsou čeští olympionici více než obezřetní. „Z našeho pohledu jsme udělali maximum,“ slibuje šéf Jiří Kejval. Jenže odlet do Číny se trefil přesně do vrcholící vlny hodně nakažlivé mutace omikron. „Očekávat, že sto procent sportovců při nástupu do letadla bude negativní, je téměř vyloučené,“ vyřkla v pátek svou předpověď hygienička Rážová. A nemýlila se.

Sedm smutných V pondělí mel pozitivní test biatlonista Adam Václavík, včera i hokejistka Natálie Mlýnková. Na letiště dnes nezamíří ani pětice hokejistů Hrubec, Will, Bartošák, Mozík a Sedlák. Ti musí čekat, až splní odletovou podmínku nedávno nakažených – pět negativních testů v pěti dnech za sebou.

To samé se bude týkat i Václavíka, Mlýnkové a kohokoliv, komu vyjde dnešní test pozitivní. „Je to velká ruleta,“ ví Kejval, který na radu expertů nařídil nad rámec dvou povinných testů 96 a 24 hodin před odletem i ten dnešní, poslední před cestou na letiště.

Nestandardní podmínky čekají snad na všech 81 sportovců, kteří mají být dnes na palubě, i na ruzyňském terminálu 1.

Největší komfort

Žádné rozhovory, pro civilisty nepřisáná část odbavovacích stánků, toalety jen pro sebe, přednostní dráha k pasové kontrole, vlastní „gate“ a na konci nástupního turnusu Airbus A330 společnosti Korean Air pro 270 pasažérů, který bude naplněn zhruba z poloviny. A i na jeho palubě bude platit řada opatření včetně povinnosti mít nasazený respirátor třídy FFP3.

Odlet speciálu je logistiky extrémně náročný. Sportovci ale budou mít tu nejšpičkovější a nejkomfortnější cestu, jakou si můžou přát. O přímé cestě z Prahy do Pekingu si ostatní můžou nechat jenom zdát,“ říká šéf výpravy Martin Doktor, který jim už chystá zázemí v olympijské vesnici v Pekingu.

Snad se mu tam všichni dostanou zdraví, protože podle zpráv z olympijského ústředí v Lausanne dvě procenta pasažérů i přes negativní test při odletu vystupují v Pekingu pozitivní. V případě českého speciálu by to byli tři lidi.

CO MUSÍ DODRŽOVAT NA PALUBĚ

  • Mít nasazený respirátor (kromě jídla, pití a dalších nezbytných okamžiků) a minimálně jednou za čtyři hodiny si ho vyměnit za nový.
  • Respektovat zasedací pořádek podle jednotlivých sportů a nepohybovat se po letadle.
  • Jíst pouze v určený čas podle rozdělení do skupin.
  • Využívat pouze přidělené toalety.
  • Respektovat pokyny posádky a kapitána letu Korean Air, kteří nesou za dodržování pravidel odpovědnost.