16. února 2022 • 09:32

SESTŘIH: USA - Slovensko 2:3 sn. Velké drama a postup v nájezdech!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již bez českého týmu pokračuje na Hrách v Pekingu turnaj hokejistů. Dnes jsou na programu všechny čtyři čtvrtfinálové duely. Jako první si olympijské semifinále zajistili Slováci, kteří v dramatickém souboji porazili až po samostatných nájezdech USA 3:2. V základní hrací době srovnali až v poslední minutě při hře bez brankáře. Slováci přes Američany postoupili ve čtvrtfinále podobně jako český tým v Naganu v roce 1998, který to pak dotáhl až ke zlatu a jednomu z největších sportovních úspěchů v dějinách země. Rusko porazilo 3:1 Dánsko. Finsko si hladce poradilo se Švýcarskem, které přehrálo 5:1. Vše uzavře duel Švédska s Kanadou. Sledujte všechny zápasy online.



Góly

Domácí: 19:14. Abruzzese, 28:56. Hentges

Hosté: 11:45. Slafkovský, 59:16. Hrivík, . Cehlárik

Sestavy

Domácí: Mann (Commesso) – Kampfer, A. Ness (A), Faber, Cooper, Warsofsky, Perbix, Helleson – Agostino, B. O'Neill, Miele (C) – Beniers, Abruzzese, Knies – Farrell, N. Cates (A), Meyers – Hentges, N. Smith, Brisson – N. Shore.

Hosté: Rybár (Konrád) – Čerešňák (A), Čajkovský, M. Rosandić, Marinčin, Kňažko, Gernát, Š. Nemec – Hrivík (C), Cehlárik (A), Takáč – Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Slafkovský, Miloš Roman, Regenda – Daňo.

Rozhodčí

Bjork (SWE), Gofman (RUS) – McCrank (CAN), Šalagin (RUS)

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

Slováci odvrátili vyřazení před koncem

Slovenští hokejisté si po 12 letech zahrají na olympiádě o medaile. Američané obrátili skóre z 0:1 na 2:1 a byli blízko postupu do semifinále, v čase 59:16 ale vyrovnal Marek Hrivík. Prodloužení vítěze neurčilo, v nájezdech se jako jediný z devíti exekutorů prosadil Peter Cehlárik.

Slováci v samostatné historii ještě olympijský kov nezískali. Nejblíže mu byli ve Vancouveru v roce 2010, ale v semifinále neuspěli s domácí Kanadou a v boji o bronz podlehli Finsku.

Američané měli dva dny volna, jelikož základní skupinou prošli jako jediní z 12 týmů bez ztráty bodu a do čtvrtfinále postoupili přímo. Slováci naopak sehráli druhý zápas ve dvou dnech, kvůli třetímu místu ve skupině museli projít předkolem play off, v němž vyřadili obhájce stříbra Němce (4:0).

Slovenský tým ustál úvodní tlak USA a ve 12. minutě skóroval. Čerešňák přihrál od hrazení na Slafkovského, který z kruhu prostřelil brankáře Manna. Sedmnáctiletý útočník je s pěti góly nejlepším střelcem turnaje.

Američané vyrovnali v čase 19:14. Po rychlé kombinaci se Abruzzese objevil před gólmanem Rybárem a překonal ho bekhendem mezi betony.

V 29. minutě z podobné pozice otočil skóre Hentges. Rybár pak zastavil Agostinovu střelu i jeho dorážku. Jinak prostřední dějství nabídlo minimum šancí.

Ve třetí části se výběru Spojených států amerických naskytla 82 sekund trvající přesilovka pět na tři, ale nevyužil ji. O chvíli později Beniers trefil tyčku stejně jako na druhé straně Slafkovský.

Více než minutu a půl před koncem zkusili Slováci hru bez brankáře a odměnou jim byl vyrovnávací gól. Mann neudržel Čajkovského nahození a kapitán Hrivík z dorážky poslal duel do prodloužení.

V něm si oba celky vytvořily několik šancí, ale žádná z nich rozuzlení nepřinesla. V samém závěru prodloužení se Knies dostal před Rybára, ale obránce Gernát mu nedovolil zakončit.

V nájezdech se neprosadil ani jeden z Američanů, naopak Cehlárik jako jediný ze čtyř slovenských hráčů skóroval. USA podruhé za sebou skončily na olympiádě ve čtvrtfinále. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu nestačily rovněž v nájezdech na Čechy.

Góly

Domácí: 13:01. Šipačov, 34:36. N. Nestěrov, 55:45. Vojnov

Hosté: 22:57. F. Nielsen

Sestavy

Domácí: Ivan Fedotov (Samonov) – N. Nestěrov, Nikišin, Jelesin, J. Jakovlev (A), Vojnov, S. Tělegin, Šaripzjanov – Čibisov, Šipačov (C), Galijev – Gricjuk, V. A. Tkačov, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov (A), S. Plotnikov – K. Semjonov.

Hosté: Dahm (Dichow) – Kristensen, O. Lauridsen (A), M. Lassen, M. Lauridsen, O. Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser – Olesen, F. Nielsen (A), Boedker – P. Russell, Regin (C), Storm – N. Meyer, M. Madsen, Bau Hansen – Aagaard, Jakobsen, Poulsen – Jesper Jensen.

Rozhodčí

Campbell, Fraňo – Malmqvist, Ondráček

Stadion

Cadillac Arena, Peking

Rusové opět porazili Dány, ale zase těsně

Hokejisté Ruska jsou v semifinále olympijského turnaje v Pekingu. Ve čtvrtfinálovém souboji soupeřů českého týmu ze skupiny porazili obhájci zlata z Pchjongčchangu Dány 3:1. Vysoce favorizovaná sborná musela už ve skupině bojovat ve vzájemném klání o výhru (2:0) až do závěrečných sekund. Dnešní souboj Rusové dobře rozehráli a šli do vedení zásluhou gólu Vadima Šipačova ze začínající 14. minuty. Zkraje druhé části vyrovnal v přesilovce Frans Nielsen, ještě do přestávky ale odpověděl Nikita Něstěrov. V 56. minutě zpečetil postup Vjačeslav Vojnov.

Góly

Domácí: 08:37. M. Aaltonen, 10:45. M. Lehtonen, 23:08. M. Anttila, 55:28. Pakarinen, 56:47. Hartikainen

Hosté: 37:49. Ambühl

Sestavy

Domácí: Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.

Hosté: Berra (24. Genoni) – Diaz (C), Mirco Müller, Y. Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo – G. Haas, Hofmann, Ambühl (A) – Corvi, Thürkauf, Andrighetto – Denis Malgin, F. Herzog, Mottet – Bertschy, S. Moser (A), D. Hollenstein – Simion.

Rozhodčí

A. Ansons, O. Gouin – D. Hynek, B. Oliver.

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

Finové zvládli skvěle první polovinu zápasu

Hokejisté Finska vyřadili ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu přemožitele českého týmu z předkola Švýcary. Po výhře 5:1 mají Seveřané jistotu, že vylepší šesté místo z roku 2018 v Pchjongčchangu, kde rozhodl o jejich konci ve stejné fázi jediný inkasovaný gól v duelu s Kanadou. Švýcaři budou dál čekat na cenný kov z OH, který vybojovali naposledy v roce 1948 doma ve Svatém Mořici.

Finové, v jejichž sbírce olympijských medailí jsou dvě stříbra a čtyři bronzy, mohou dál snít sen o zlatu díky výborně zvládnuté první polovině zápasu. V první třetině se prosadili Miro Aaltonen a Mikko Lehtonen, ve 24. minutě zvýšil Marko Anttila. Švýcary vrátil ještě před druhou přestávkou do hry Andres Ambühl. Postup Finů ale potvrdili Iiro Pakarinen a Teemu Hartikainen.

Švédové vynulovali Kanadu

Švédští hokejisté zdolali ve čtvrtfinále olympijských her v Pekingu Kanadu 2:0 a v pátek je čekají v boji o finále obhájci zlatých medailí Rusové. Vítěznou branku vstřelil v čase 50:15 útočník Lucas Wallmark, který se s pěti góly dotáhnul v čele tabulky střelců na sedmnáctiletého Slováka Juraje Slafkovského. Při power play pojistil výhru Anton Lander. Gólman Lars Johansson udržel poprvé na turnaji čisté konto.

Kanaďané neobhájí medaili z Pchjongčchangu, kde v duelu o 3. místo porazili českou reprezentaci. Bez cenného kovu z olympiády budou poprvé od Turína v roce 2006, kde skončili sedmí. V roce 2010 ve Vancouveru i o čtyři roky později v Soči s hvězdami z NHL triumfovali. Švédové jsou od zisku svého druhého olympijského zlata v Turíně podruhé v semifinále, před osmi lety získali stříbro.

Takticky hraný zápas dlouho nenabízel moc šancí. Už po 33 sekundách měli Švédové výhodu přesilové hry po McBainově faulu na Pudase, ale tým kouče Claudea Juliena se ubránil. Švédové odolali při Nordströmově trestu, při kterém si gólman Lars Johansson poradil se střelami Weala a Tambelliniho. Tomkins kryl Folinovu střelu a na druhé straně prověřil švédského gólmana Cracknell.

V úvodu druhé části se Švédové bránili při Folinově trestu, při kterém pálil od modré čáry Noreau a šance měli Tambellini či O'Dell. Kanaďané odolali při vyloučení za špatné střídání. Ve 28. minutě si kanadský gólman poradil se zakončením Bromého. Neuspěl ani Holmberg.

Na druhé straně zahrozil po Powerově přihrávce Ferraro. Z brejku se dostal do nebezpečného zakončení Lander, ale Tomkins zasáhl vyrážečkou. V 35. minutě při Wealově vyloučení sebral Švédům hned po čtyřech sekundách přesilovku Lander a bezbrankový stav se nezměnil.

Skóre tuhého defenzivního souboje otevřel až v 51. minutě Wallmark, který z levého kruhu vystřelil a bránící Wotherspoon tečí hokejkou přizvedl puk, který zamířil do bližšího horního rohu branky mimo Tomkinsův dosah. Snaha Kanaďanů byla marná a 110 sekund před koncem pojistil výhru do prázdné branky Lander.

Góly

Domácí: 50:15. Wallmark, 58:10. Lander

Hosté:

Sestavy

Domácí: Lars Johansson (Hellberg) – Fantenberg, L. Bengtsson, P. Holm, Folin, Pudas, Tömmernes (A), Hultström, Lennström – C. Klingberg, Lander (C), Bromé – F. Olofsson, Wallmark, Holmberg – Everberg, Linus Johansson, J. de La Rose – Friberg, Krüger (A), Nordström.

Hosté: Tomkins (Pasquale) – Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau (A), Barberio, Demers, M. Ellis – Jack McBain, E. Staal (C), McTavish – C. Knight, Tambellini, Weal – Johnson, O'Dell, L. Ferraro – Winnik, Cracknell, Desharnais (A) – Ho-Sang.

Rozhodčí

Bruggeman, Romasko – Hancock, Lazarev

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

Vstoupit do diskuse
11
Play off
Články odjinud


Články odjinud