Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šlendrián basketbalové federace: Přišla o 123 milionů kvůli úřednické chybě!

Autor: Tadeáš Mahel

Za necelou čtvrt hodinu se dá pokazit leccos. V případě České basketbalové federace třeba nestihnout podat žádost o příspěky a vlastní chybou se připravit o dotace na celý rok. Svaz teď s Národní sportovní agenturou řeší, jak ze svízelné situace ven.

Kapelu minus123minut v basketbalových kancelářích teď nejspíš neuslyšíte. Právě o tolik milionů federace přišla tím, že o dotaci požádala pozdě. „Česká basketbalová federace nepodala včas žádost o dotaci v rámci podpory sportovních svazů. Proto podle zákona tak nemohla být přijata ani hodnocena,“ řekl mluvčí NSA Jakub Večerka s tím, že odvolání ani opravné podání není možné

Chyba úředníka

Jak moc basketbalisté limit na podání žádosti prošvihli? „Podali to 14 minut po limitu, je to úřednická chyba,“ prozradil Blesku zdroj obeznámený se situací, NSA ani federace časový rámec neupřesnily. „Tohle nebudu vůbec komentovat,“ stroze vypálil předseda federace Miroslav Jansta. Basketbalový šéf nechtěl upřesnit částku, o kterou jeho svaz přišel. Loni obdržel necelých 133 milionů (pátá největší dotace mezi sportovními svazy), a jelikož se letos budou vyplacené dotace snižovat průměrně o sedm procent, ztráta se dá vyčíslit právě na 123 milionů korun. Tuhle částku Blesku potvrdil i výše citovaný zdroj.

Hledají řešení

Přijít o peníze na celý rok by pro basketbalisty bylo dost možná likvidační. Federace tak spolu s NSA hledá cestu, jak z průšvihu ven. „Samozřejmě nechceme nechat žádný sportovní svaz padnout, proto s právními experty řešíme, jestli existuje legální možnost, jak finance basketbalové federaci poskytnout. Klíčové pro nás je, aby ta možnost byla transparentní a podle zákona,“ uvedl Večerka.

Nervózní není ani Jansta. „Předpokládám, že vývoj bude pozitivní. Řešení tam je, po právní stránce je v pořádku a myslím, že bude ke spokojenosti obou stran,“ věří prezident.

Federace přišla o pořádný balík peněz
Federace přišla o pořádný balík peněz

Témata:  blesksportdotacebleskMiroslav JanstaNSA