Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Expert o děsivém pádu partnera Shiffrinové: Odhalil nečekanou příčinu!

Autor: OB

Od čtvrtka se ve švýcarském Wengenu konal světový pohár ve sjezdovém lyžování a k vidění bylo hned několik děsivých pádů. Ten poslední se odehrál v sobotu, když Nor Aleksander Aamodt Kilde (31) po své chybě nekontrolovatelně vletěl do záchranných sítí. K pádu partnera olympijské vítězky Mikaely Shiffrinové (28) se nyní vyjádřil také bývalý profesionální lyžař Marc Girardelli (60).

Dvojnásobný medailista z olympijských her před závodem prodělával virové onemocnění. I tak se ale rozhodl do závodu, který se konal v sobotu na extrémně dlouhé sjezdovce Laubernhorn, nastoupit a zabojovat o medaile.

To byl ale nejspíš špatný nápad. V cílové rovince této trati, na které závodníci běžně dosahují rychlosti 150 kilometrů za hodinu, mu totiž došly síly, což vedlo k ošklivému pádu.

„Kildemu chyběly na tento dlouhý sjezd síly. Ty však postrádal už první den závodu, to bylo všem jasné. V cíli několik minut funěl jako válečný kůň a byl naprosto fyzicky vyčerpaný,“ řekl ke Kildeho výkonu bývalý rakouský lyžař Marc Girardelli, který však kvůli neshodám s trenéry reprezentoval Lucembursko.

„Nor ve Wengenu nebyl fit, ačkoliv obsadil dvě třetí místa. Sobotní sjezd už byl pro něj moc náročný. Co se týče zranění, tak z toho ještě vyvázl dobře, i tak měl ale raději zůstat v posteli. Nebylo to jen kvůli nabitému programu,“ dodal Girardelli.

Ten v průběhu své úspěšné kariéry dokázal světový pohár ovládnout hned pětkrát, k čemuž přidal také čtyři zlaté medaile z mistrovství světa a dvě stříbrné z olympijských her. V tomto sportu tak patří k naprostým legendám a jeho názory jsou mezi fanoušky lyžování velmi ceněné.

Aleksander Aamost Kilde měl brutální pád, po kterém byl transportován do nemocnice
Aleksander Aamost Kilde měl brutální pád, po kterém byl transportován do nemocnice