Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

MotoGP za 80 milionů! Jak se porcuje rozpočet ve stáji Karla Abrahama?

Autor: pv, ps

Kolik stojí být součástí seriálu MotoGP? Rozpočet nikdo na rovinu neřekne, ale jedno je jisté – mistrovstvím světa silničních motocyklů tečou miliardy korun! Blesk se zaměřil na to, jak porcuje peníze česká stáj AB Cardion.

Rozpočet stáje: 80 milionů Kč
Nejprestižnější kategorie je v letošní sezoně rozdělena na stroje MotoGP a CRT (CRT má produkční motor a je levnější). Tovární stáje rozdělují balík kolem 250 milionů Kč, tým Abrahama pracuje s rozpočtem kolem 80 milionů. „Lidi se mě na tohle často ptají, ale já jim nemůžu odpovědět. Nikdy ho totiž nevím,“ řekl Karel Abraham, šéf stáje.

Luxusní zázemí: 10 milionů Kč
Důležitou rolí v motocyklovém kolotoči je sebeprezentace a na ni si bohatí majitelé potrpí. Každá stáj MotoGP musí mít na všech osmnácti Grand Prix postavené vlastní hospitality. Za jídlo a pití se utrácí velké peníze. Během sezony se zkonzumuje odhadem 10 milionů korun.


Náklady na motorku: 54 milionů Kč
Stroj CRT, se kterým jezdí i Abraham a Lukáš Pešek, spolyká asi 40 milionů korun. Tato částka pokrývá pouze náklady na motocykl! S větším počtem nehod se samozřejmě náklady značně zvyšují. Dále potom samotné srdce stroje – motor – stojí kolem 2 milionů Kč a během sezony se jich smí použít až 12.

Pohádkové platy: 16 milionů Kč
Tučnou položkou jsou platy zaměstnanců (celkem je jich 15), které tvoří asi jednu čtvrtinu celkového rozpočtu. Největší balík si na konto uloží šéfmechanik Marco Grana, jenž si v českém týmu přijde až na 5 milionů korun za rok.

Lukáš Pešek vyjede do závodu z dvacátého místa
Lukáš Pešek vyjede do závodu z dvacátého místa