Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlíkovi podrazili nohy, teď jde trénovat k mistrům Evropy

Autor: pta

V Evropské unii se dočkal dost nevlídného přivítání. Když syrský fotbalový trenér Usáma Abdal Muhsín minulý týden vkročil společně s ostatními uprchlíky na maďarské území, podrazila mu nohy místní televizní kameramanka. Jenže všechno zlé je pro něco dobré. Incident získal celosvětovou publicitu a Muhsínovi nakonec příležitost, o níž si desetitisíce jeho krajanů na útěku mohou nechat zdát. Bude trénovat ve Španělsku.

Na tento týden nikdy Muhsín nezapomene. „Ve Španělsku nás čeká s mým synem světlá budoucnost,“ hlásil před hroznem novinářů po příletu do nového doma, kde by měl pracovat pro fotbalovou školu v Getafe poblíž Madridu.

Právě sedmiletého syna Zaida nesl v náručí, když ho kameramanka za hraniční čarou poslala k zemi. „Vystrašilo mě to a bolelo. Nejdřív jsem byl překvapený, pak nastoupila bolest, strach a panika v tváři mého syna. Plakal další dvě hodiny,“ vyprávěl o incidentu, který viděli diváci na celém světě. Kameramanka následně přišla o práci a za své chování omluvila.

V Maďarsku hrozilo syrskému trenérovi vězení, jenže pak přišel nečekaný obrat. Pomoc mu nabídli v zemi úřadujících mistrů Evropy. Tam by měl výhledově získat ve fotbalové akademii v Getafe práci – nejdřív ale dostane čas se aklimatizovat a naučí španělsky. Už nyní mu ale poskytnou zázemí včetně ubytování, jídla a oblečení. Nejisté vyhlídky se u něj změnily v neskutečnou pohádku.

Navíc přišel další kouzelný bonus. Celou rodinu přivítal prezident Realu Madrid Florentino Peréz na Santiago Bernabéu a pozval ji na ligové utkání proti Granadě.

Útok kameramanky na syrského uprchlíka získal obrovskoupublicitu
Útok kameramanky na syrského uprchlíka získal obrovskoupublicitu