Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cibulková dostala od Slovenska milion. Přesto utekla do daňového ráje

Autor: pv

Od rodné země dostává pěkné peníze z veřejných prostředků, ale platit doma povinné odvody do státní kasy se tenistce Dominice Cibulkové už nechce. Raději utekla do daňového ráje – Dubaje. Navíc zapírá, že trvalou adresu změnila právě kvůli tomu, aby ušetřila.

Vítězka Turnaje mistryň a slovenská fedcupová reprezentantka Cibulková obdržela od státu za své individuální výkony dotaci 40 tisíc eur (milion korun) z veřejných peněz, což nepotěšilo mnoho jejich krajanů. Tenistka si totiž během kariéry přišla na 12,5 milionů dolarů (270 milionů korun) a o peníze tedy nemá nouzi. Nyní už nechce ani přispívat do společné státní kasy.

„Daně odevzdávám v té zemi, ve které odehraji turnaj a zinkasuji za působení na kurtech odměnu. Na Slovensku to není ani jeden turnaj,“ řekla Cibulková pro Šport24.sk. Zapomněla ale uvést, že by doma musela danit milionové příjmy z reklamních kontraktů.

Nechce se jí platit ani zdravotní pojištění. „Nechci říkat přesná čísla, ale budou mi vycházet strašně vysoké odvody ze zdravotního a sociálního pojištění. Nejraději bych měla trvalý pobyt na Slovensku, ale za těchto podmínek musím přemýšlet nad jinou alternativou,“ uvedla loni tenistka pro časopis Forbes a veřejně tak přiznala, že chce utéct do daňového ráje, aby doma musela platit povinné odvody.

Nakonec místo oblíbeného Monaka zvolila Dubaj. Slováky tím naštvala a dávají jí to pěkně sežrat na sociálních sítích. Cibulková je ale ignoruje. „Mně je to úplně jedno a ani mi to netrhá žíly. Každý by se měl v první řadě starat sám o sebe. Mně to takhle vyhovuje a jsem spokojená,“ odpověděla kritikům tenistka.