Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrůzný pád, tři operace! V nohách mám 39 šroubů, nechápe Podmol

Autor: ČTK, red

Na konci května to bude už měsíc, co si freestyle motokrosař Libor Podmol na mistrovství světa v Německu po drtivém dopadu zlomil obě dvě nohy, jejichž kosti rovnali mnichovští chirurgové hned při třech operacích. Zpevnili mu je neuvěřitelnými devětatřiceti šrouby.

„Stav vypadá stabilizovaně. Levačka je na tom líp než pravačka, což jsem ale cítil už v hale po dopadu na zem. Podle doktorů budu chodit za pět až šest měsíců, já to chci stihnout do třech,“ uvedl optimisticky Podmol v tiskové zprávě.

Lékaři mu při zákrocích pomocí šroubů zpevňovali a rovnali nohy, které měl zlomené na několika místech. „Vzal jsem si rentgenové snímky a spočítal, že mám v nohách celkem 39 šroubů a čtyři ocelová plátna, čemuž jsem nemohl uvěřit. Jsem jako Robocop,“ přirovnal se Podmol k filmovému hrdinovi.

Ošklivým pádem a vážným zraněním možná ukončil svoji freestylovou kariéru v MS. „Plánoval jsem, že tohle bude moje poslední sezona ve freestyle motokrosu a vybojuji jubilejní desátou medaili. To se bohužel nestane,“ konstatoval Podmol, jenž chtěl v minulých dnech oznámit svoji účast na příštím ročníku Rallye Dakar. „Uvidím, jak se budu léčit, ale účast na Dakaru by se měla o rok odsunout,“ řekl.

Liborovi Podmolovi byl v těžkých chvílích oporou bratr Filip
Liborovi Podmolovi byl v těžkých chvílích oporou bratr Filip

Podmol se teď bude soustředit na léčbu, do které chce zapojit alternativní metody. „Už teď jedu různé aminokyseliny, vitaminy, vápník, japonskou houbu čagu a v příštím týdnu jedu za mým fyzioterapeutem a rádcem, doktorem Rulcem. Uvidíme, co vymyslíme. Většinou to bývají nějaké věci na buněčné bázi, co si jen tak každý nekoupí. Plus budu chtít umixovat nechutné byliny od čínského specialisty,“ uvedl Podmol.

Zranění mu zabránilo i v plánovaném skoku přes Taxisův příkop, který místo něj nakonec předvedl mladší bratr Filip. „Bratr byl skvělej, jsem na něj pyšnej, ale hlavně na celý náš tým PodmolBros. Ten skok je nakonec třešničkou na dortu, ale postavit dopady a vše propočítat, to je na tom nejtěžší,“ uvedl Podmol, jenž se chce v listopadu představit na FMX Gladiator Games v Praze. „Tam bych rád byl v plné formě,“ řekl.