Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neuvěřitelný příběh české sportovkyně: Rakovina, ztráta ledviny a ochrnutí!

Autor: sjs

V devíti letech onemocněla rakovinou plic a skoro rok strávila v olomoucké nemocnici. Když jí bylo 18, přišla o ledvinu. Po tom všem přišel jeden obyčejný den, který se rozhodla strávit na lyžích. Srazila se s jiným lyžařem a skončila na vozíku. Letos je to už 23 let. Takový osud má paralympijská vítězka z Pekingu a světová rekordmanka ve vrhu koulí Eva Kacanu.

Vyrůstala v dětském domově, kde ji nechali rodiče původem z Řecka, kteří přišli do Česka po druhé světové válce. Tehdy ještě netušila, jaké další přetěžké překážky jí život postaví do cesty. Překonat v dětství rakovinu plic, přijít o ledvinu a nakonec po nešťastné nehodě na lyžích skončit na vozíku by hodně lidí psychicky neustálo.

Nezlomní čeští sportovci, kteří bojují s handikepem
Nezlomní čeští sportovci, kteří bojují s handikepem

 

Navzdory tomu všemu se Eva Kacanu stala jednou z nejlepších sportovkyň na světě. S atletikou začala v roce 1997 a dlouho házela oštěpem. Teprve v roce 2011 definitivně zjistila, že vrh koulí jí půjde ještě o něco lépe. Ve stejném roce získala první důležitou medaili - zlato na mistrovství Evropy. Ještě dnes, ve svých 53 letech, sbírá jednu medaili za druhou.

Z paralympijských her v Aténách si přivezla stříbro, z Pekingu zlato, které ještě ozdobila světovým rekordem ve vrhu koulí. Loni si z mezinárodních atletických závodů ve Spojených arabských emirátech přivezla stříbro a bronz.

„Můj největší úspěch? To, že když jsem skončila na vozíku, nevzdala jsem to,“ říká Eva Kacanu. Sport je dnes každodenní součástí jejího života, a to i když zrovna nezávodí. „Je to takový můj doping,“ směje se nezdolná optimistka.