František Prachař
19. dubna 2009 • 15:51

Cyklotrasa: Beskydy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Valašský penicilin je mix slivovice s medem. A Cyklostezka deníku Sport, která putuje přes Moravskoslezské Beskydy, je přesně taková. Pálivá i sladká. Po dlouhém výstupu na Pustevny v těsné blízkosti dominantního Radegastu je nemožné mít z výletu špatný pocit.



Pokud ovšem nebudete mít smůlu a nepotkáte jednoho z pěti medvědů, kteří se loni po sto padesáti letech vrátili zásluhou této lokality na území Česka.

Dobrou náladu můžete mít i bez přehnané konzumace místní vyhlášené medicíny. Trasa je kromě úvodního těžkého výšlapu moravská selanka. Jde dokonce projet i v opačném směru, kdy se sice stoupání na Pustevny protáhne, ale nebude tak intenzivní.

Začátek ve Frenštátu pod Radhoštěm je plný svodů, jež vymysleli nadšenci blahobytu a plných žaludků. Pokaždé, když u krajnice minete občerstvovací Kolibu, ohlédnete se za vývěskami s nízkými cenami. Deprimující může být fakt, že po levé ruce stojí hospůdka s domácími sýry a uzeninami, zatímco při pohledu vpřed se táhne 5,6 kilometrů dlouhé stoupání.

Výšlap na Pustevny patří k náročnějším, je dobré rozvrhnout si rovnoměrné tempo a nesnažit se zrychlovat. Za zatáčkou totiž obvykle bývá další a za ní další... Tělo se v těchto chvílích unavuje skrz oči.

Cyklotrasa Beskydy - odpočinkové místo
Cyklotrasa Beskydy - odpočinkové místo

Ještě předtím je ale pro všechny bez výjimky na úpatí hory komplex jménem „Tarzania“ - největší lanové centrum v republice. Hra na orangutana v propletenci provazů je pro odpočaté cyklisty dobrou alternativou, jak se zabavit.

Patříte-li k odpůrcům kopců nebo milovníkům Valašského penicilinu, kteří už nyní výlet finišují a na stoupající silnici nemají náladu, lze se spolehnout na lanovku. Ta vyveze každého i s kolem až na vrchol.

Odvážnější najdou v půlce kopce u vodopádů důkaz, že vyškrábat se na vrchol mohou bikeři v každém věku i stavu. Na silnici je bílím písmem napsáno „dětský závod“.

Variabilní program pokračuje i na vrcholu 1010 metrů vysokého vrchu. Pro turisty se nabízí krátká procházka na Radegast - nejvyšší bod Moravskoslezských Beskyd. Klasikou je doplnění léků – penicilinem je zásobena hlavně osvěžovna s názvem Malý stáneček.

Kromě piva nabízí i čerstvé klobásky přímo z udírny či točenou kofolu. Průměrně nároční jedinci uspokojí chuťové buňky do sta korun a vzhledem k náročnosti zbytku vyjížďky nebudou trpět.

Sešup z vrcholku je rychlý natolik, že je snadné po asfaltové cestě přehlédnout odbočku do srdce místní přírody. Před ostrou levotočivou zatáčkou do terénu je důležité zmapovat, zda se ze spodu neřítí jiný účastník silničního provozu.

Vjíždíte do krajiny jako stvořené pro medvědí piknik. Tajuplné stráně budí v zákrytu vysokých stromů místy hororový dojem a nutí k rychlejší jízdě. Přitom počáteční úsek je prudší než hlavní silnice. Na hřebenu se pak otevírá naučná stezka, která z části vede po známé Beskydsko-Karpatské magistrále.

Na cestě jsou rovnoměrně umístěny studánky s vynikající vodou, která dává výrazu nejcennější kapalina nový rozměr. Vedle tabule naučné stezky u Bukoviny je vidět do okolí. Pokud nemáte medvědí fobii, je zastávka a „kochačka“ prostředím nezbytnou záležitostí.

Výlet se mění v jeden velký sjezd. Z kamenité lesní cesty vyjedete na vedlejší a málo frekventovanou komunikaci, kde vás může zbrzdit návštěva Kaple Svatého Cyrila a Metoděje. Kromě oltáře a mozaiky věrozvěstů je zde i další studánka s lahodnou tekutinou, kterou ocení i ortodoxní vyznavači místního penicilinu.

Vrchol kulturního bohatství s kořeny ze Zakarpatské Rusi se nalézá v Kunčicích pod Ondřejníkem. A v žádném případě nejde o luxusní golfové hřiště a ještě honosnější vily, jež patří obdivovatelům jamek na greenu. Sportovní komplex a jeho okolí vás donutí leda závidět, případně posilnit se penicilinem.

Za ukázkou moderního života se vrátíte do historie mohylový háj a kostel svatého Prokopa a svaté Barbory. Prostředí uklidňuje, jen pozor na to, že si nemáte kde nechat kolo, alespoň jeden člen výpravy musí stroje hlídat před vchodem, aby se MTB speciály nestaly terčem zlodějů.

Konec se odehrává ve stejném duchu. Podél vesniček se stylovými dřevěnicemi se přesunete zpět do Franštátu pod Radhoštěm. Plní dojmu a vědomí, že se kolo je stejně jen prostředek, který vám pomůže být rychleji u penicilinu, který je místním kraji k většině činnostem potřebný minimálně stejně jako benzín.

Nejtěžší úsek

Výjezd na Pustevny

Stoupání měří od úpatí 5,6 kilometru. Sklon je konstantní a komplikace může nastat s výběrem správné trasy, neboť v cestě je mnoho výmolů.

Nejlepší občerstvení

Malý stáneček

Valašský penicilin alias slivovice s medem je v kiosku na vrcholu Pusteven k dispozici v neomezeném množství, stejně jako klobásky přímo z udírny.

Nejhezčí památka

Kostel sv. Prokopa a sv. Barbory

Mohylový háj dodá klid a zajímavá architektura stavby dovezené ze Zakarpatské Rusi ukáže osobitou architekturu, která je v Česku vidět jen vzácně.

Nejkrásnější vyhlídka

Bukoviny

Na naučné stezce má vyhlídka číslo sedm. K dispozici je stůl a lavice pro občerstvení, nedaleko vyvěrá čistý pramen. Ideální místo k odpočinku.

 

 

 

Témata:  homepage-image
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud