František Prachař
18. dubna 2009 • 16:57

Cyklotrasa: Šumava

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Krajina v okolí Vimperka je jako známá tamější rodačka a zástupkyně klanu cross country Tereza Huříková. Sympatická a příjemná. Skryté cesty, které tvoří v lesích a na loukách kostrbatý labyrint, nabízí mnoho podob.



Jet se dá po čemkoliv. I po sjezdovce Nové Hutě. Když roztaje sníh, stává se z ní pro místní majitele kol oblíbená „výjezdovka“. Proto tvoří i jeden z hlavních bodů Cyklostezky deníku Sport v okolí Šumavy.

Jsou věci, na které se nezapomíná. V souvislosti s cyklistikou se vybaví první kolo, první těžký pád, první otlačená zadnice po celodenním výletu, první výjezd do sjezdovky... Pokud vám chybí v kolonce poslední zmíněné poprvé, těšte se na Nové Hutě na patnáctém kilometru výletu. S absorbováním zážitku ale počkejte do konce dubna, jinak hrozí, že potkáte pozůstatky sněhu, které donutí sesednout ze sedla každého.

Do kopce v Nových Hutích je to jen několik set metrů. Jiná cesta než výšlap po dobře průjezdné pěšině se nedoporučuje, neboť na místní upravené komunikaci jen málokterý řidič dodržuje povolenou rychlost.

Bikerská volba navíc poslouží jako dobrý barometr odolnosti. A pokud jste se předtím posilnili v penzionu Klostermann, který láká na širokou nabídku piva, užijete si se svými trávicími orgány. V případě špatné kombinace množství/kopec se mohou vzbouřit. Sportovně méně otrlým doporučujeme pouze tekutiny a zásoby doplnit v dobře vybaveném koloniálu U Karla.

Cyklotrasa Šumava - zpestření ve vodě
Cyklotrasa Šumava - zpestření ve vodě

Šumavská stezka však není brutální zkouškou odolnosti. Během času stráveného na kole dostanete ochutnat všechny druhy přírody. Většina představení se odehrává v terénu, na silnici narazíte jen jako na tranzitní úsek zpět do bahenních cest. Ty jsou navíc velmi rozmanité a od začátku dávají najevo, že každý metr dřiny do kopce vynahradí zábavný sjezd či jízda po hřebenu, kde se odkrývá okolní panorama.

Už ve Vimperku vás za vlakovým nádražím vyprovodí do lesů místní zámek na skále, kde je možnost prohlédnout si v expozici kolorit Národního parku Šumava nebo poznat historii knihtisku. Do nitra místní krajiny vjedete za penzionem Šumavous, jež zahájí úvodní část, jež vede po úsecích, kde se několikrát jel i slavný bikový závod Král Šumavy.

Stoupání můžete proložit zastávkami u vyhlídek nad Pasekou nebo za Bokovou chatou. Za nejvyšším bodem na Nových Hutích už budete volní. Po dobře značených a průjezdných cestách se dostanete k areálu na Zadově. Převážně zimní sídlo vás při jízdě z prudkého kopce může zaujmout jen klasické občerstvení, ale lepší je počkat si do vesničky Stachy s levnou cukrárnou a zájezdními hostinci se zahrádkou, kde si kola odložíte na dobře viditelné místo.

Kromě kostela navštívení Panny Marie je v klidné obci velké literární lákadlo – na hřbitově je hrob místního siláka Josefa Klostermanna, jehož ve svém díle „V ráji šumavském“ proslavil spisovatel Karel Klostermann. Každému potom dává smysl, proč jsou v okolí stejnojmenné skály, mýtina a lom.

Od této chvíle máte jedinou jistotu. V každé vesničce je občerstvovací stanice a hlavně v Putkově je dobré je využít. V nohách máte poslední ostřejší stoupání a před očima vyhlídku do celé krajiny. Téměř jistě zde narazíte na zajíce a srnčí, díky čistým vodám vyskytují i vydry. V záplavě krásy je ale potřeba dát pozor i na mraveniště, neboť jeho obyvatelé při proniknutí pod cyklistický dres neznamenají příjemnou společnost.

Po nejkrásnějším výhledu přichází nejkrásnější cesta přírodou blízko civilizace. Hned za ploty domů vesnic jsou podél potoků cesty s příjemným profilem. Mělké brody a přejezdy přes kořeny a větve dávají možnost prověřit technické schopnosti. Až na prudší sjezd na konci lesní části modré značky je zbytek trasy rovina. U Vimperku na nádraží si na výjezd do sjezdovky určitě vzpomenete, ale více než bolest nohou vám utkví v hlavě idylický závěr.

Nejlepší občerstvení

Penzion Klostermann

Široká nabídka na pivním a jídelním lístku. Kdo nechce konzumovat před výjezdem na sjezdovku vydatné jídlo, má možnost doplnit zásoby ve vedlejším koloniálu U Karla.

Nejtěžší úsek

Sjezdovka Nové Hutě

Je krátká a sklonem nemusí děsit ani méně zdatné cyklisty, ale problémem je terén – obvykle bahno, kamení a v do června i jarem nasáklá těžká tráva.

Nejkrásnější vyhlídka

Putkov

Pokud si nesednete do mraveniště, získáte možnost vychutnat si před vjezdem do vsi ucelený obrázek o rozmanité šumavské krajině.

Nejhezčí památka

Kostel navštívení Panny Marie

Barokní stavba padesát metrů dlouhá a šestnáct metrů široká. Kousek od kostela z 19. století je hrob známého šumavského obra a siláka Josefa Klostermanna.

 

Témata:  homepage-image
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud