4. května 2016 • 12:09

Vůjtek před MS: Favority nejsme, chceme ale překvapit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Množství omluvenek od hráčů z NHL, ale i těch, kteří působí v evropských soutěžích, přimělo trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Vůjtka lehce pozměnit plány pro mistrovství světa. Zkušený kouč má v kádru pro turnaj v Moskvě a Petrohradu řadu mezinárodně nezkušených hráčů a je mu jasné, že uspět nebude jednoduché.


"Původně jsme počítali s trochu jiným složením mužstva, ale po omluvenkách jedeme v pozici, že nejsme favorit. Chtěli bychom favority potrápit a překvapit," řekl Vůjtek novinářům před dnešním odletem do Moskvy.

V sedmadvacetičlenném kádru, z kterého se nejméně dva hráči na šampionátu určitě nepředstaví, má hned šestnáct z nominovaných má šanci na první účast na velké akci. "Mužstvo má velkou vůli něco dokázat. Je otázka, jak na tom budeme po stránce hokejového umění. Uvidíme, jak to bude na koho působit. Kluci už ale mají něco odehraného a turnaje v sezoně zvládali. Věřím, že zvládnou i tohle," uvedl Vůjtek.

"Mužstvo se ale vždy skládá těžko a vždy přijdou nějaká zranění. Letos jich bylo trochu víc, než jsme čekali, ale takový je osud. Vzpomeňme si na rok 2010, kdy se taky omluvilo 25 hráčů a nakonec z toho bylo zlato," poukázal na poslední titul českých hokejistů. "Šampionát je krátkodobá záležitost a otázka momentálního štěstí," řekl Vůjtek.

O českých ambicích podle všeho napoví už začátek turnaje. V pátek se národní tým utká s domácím Ruskem, poté s Lotyšskem a po dni volna nastoupí proti Švédsku. V prvních čtyřech dnech tak odehraje tři zápasy a dva soupeři patří k hlavním favoritům mistrovství.

"Na začátku můžeme překvapit a určitě by nám pomohlo, kdyby se nám podařilo jeden z těch těžkých zápasů vyhrát. Byla by to velká vzpruha pro další vývoj šampionátu," uvedl Vůjtek, který si netroufl říct, zda bude výhoda, že Češi narazí na sbornou hned na začátku. "Oni budou na první zápas velice namotivovaní a budou chtít rozhodnout hned zpočátku. Pokud jim v tom zabráníme a povede se to, tak je možné, že zodpovědnost bude tak velká, že se s nimi bude dát hrát," řekl.

Na loňském MS vedl reprezentaci Slovenska a předpokládal, že je to jeho poslední angažmá. Když ale nečekaně skončil na české střídačce Vladimír Růžička, stal se jeho nástupcem. "Počítal jsem s tím, že skutečně končím. Dostal jsme ale tuhle nabídku, tak si to o rok prodloužím. Chtěl bych se rozloučit úspěšným výsledkem," přál si Vůjtek.

Bývalý kouč Jaroslavle, Kazaně nebo Dynama Moskva se vrací do Ruska, kde se mu dařilo. Byl prvním zahraničním trenérem, jenž dovedl tým k vítězství v ruské superlize. "Poslední šampionáty jsem měl vždy v rusky mluvících zemích nebo doma. Myslel jsem, že Ostrava je symbolický závěr, ale teď jedu do Moskvy, kde to znám. Je to příjemnější než být v cizí zemi," řekl.

Vůjtek má aktuálně v kádru 27 hráčů, na soupisku jich může zapsat o dva méně. Teoreticky ještě existuje šance, že by vedení reprezentace oslovilo hráče z klubů, které vypadnou ve druhém kole play off NHL. "Není tam moc, na koho čekat. Kdyby někdo rychle vypadl, tak by se to ale mohlo stát," uvedl český kouč.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud