Pavel Novotný
14. února 2013 • 10:00

Dělejte nám více testů na doping, chceme čistý tenis, žádá Federer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingový skandál kolem Lance Armstronga a dalších sportovců nenechává v klidu ani žijící tenisovou legendu Rogera Federera. Světová dvojka žádá zavedení tzv. biologických pasů podobně, jako je tomu i v cyklistice.



Ty by na základě odebraných vzorků umožnily odhalení případného dopingu. Švýcarské žijící legendě se navíc nelíbí ani klesající počet dopingových kontrol ve světě bílého sportu.

"Krevní testy jsou nezbytné a musí být prováděny pravidelně, protože je řada látek, které nelze v daný moment odhalit. Kontrol musí přibývat," říká wimbledonský šampion.

 Na stranu sedmnáctinásobného grandslamového vítěze se přidává i Novak Djokovič, podle kterého počet kontrol v roce 2012 oproti předcházejícím rokům klesl. Více peněz na dopingové kontroly požaduje i Andy Murray.

Mezinárodní cyklistická federace UCI zavedla takzvané biologické pasy v roce 2008. Pomocí nich se porovnávají vzorky krve závodníků s provedenými testy.

Od Australian Open jsem nepodstoupil žádné krevní testy na doping, a to mě opravdu překvapuje. Je potřeba vkládat do boje s dopingem více prostředků a grandslamové turnaje by se měly podílet na financování. Je nutné, aby byl náš sport čistý a tím pádem důvěryhodný," uzavírá své prohlášení jednatřicetiletý tenista.


Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud