Pavel Novotný
26. září 2017 • 18:05

Wilander: Federer a Nadal budou dál vládnout, mladí v pěti setech nestačí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Federer, Nadal, Federer, Nadal... To je přehled letošních grandslamových vítězů. A podle Matse Wilandera bude jejich dominance navzdory pokročilému tenisovému věku pokračovat i nadále. "Nevidím nikoho z mladých hráčů, kdo by mohl jejich pozici ohrozit," říká švédská legenda.



Už několikrát se odborníci i laická veřejnost shodli. Vláda Rogera Federera a Rafaela Nadala končí. Přichází mladí v čele s Alexandrem Zverevem, Nickem Kyrgiosem, Dominicem Thiemem a dalšími. Sezona 2017 však všechny podobné úvahy doslova rozmetala.

Roger Federer si po triumfech na Australian Open a Wimbledonu připsal osmnáctý a devatenáctý grandslamový titul, Rafael Nadal se po "tradičním" vítězství na French Open a ve Flashing Meadows dostal prozatím na šestnáct vavřínů z turnajů velké čtyřky.

SESTŘIH: Mladík Zverev si vyšlápl na Federera a ovládl turnaj v Montrealu
Video se připravuje ...

A Mats Wilander má jasno. „Tím to zdaleka končit nemusí. Mladí nemají tušení, jak tyto borce v pěti setech přehrát," nepochybuje třiapadesátiletá legenda. Jedinými soupeři, kteří je podle něho mohou ohrozit, jsou Andy Murray a Novak Djokovič.

"Mladí hráči v pětisetových zápasech na Rogera, Rafu, Novaka či Andyho nestačí. Zverev je výborný tenista, ale když zápas dojde do pěti setů, nemá ponětí, co má hrát. Už jsme to několikrát viděli. Ještě neumí rozpoznat, které momenty jsou pro konečný výsledek rozhodující, neumí správně takticky reagovat," nešetří nastupující superstar Wilander.

A hned se pouští do podrobnějších analýz. "Když se podíváte na Nadala, je vidět, jak během utkání mění svoji taktiku. V pravý moment zahraje čopovaný bekhend, pak se postaví při servisu soupeře daleko za základní čáru, na další úder jde zase hodně do kurtu...," říká Švéd.

Švýcarský tenista Roger Federer potřeboval při návratu na US Open pět setů, aby v 1. kole porazil domácího Francese Tiafoea 4:6, 6:2, 6:1, 1:6 a 6.4.Foto ČTK

A pokračuje. "Navíc když Rafu posloucháte, poznáte, jak při hře přemýšlí. Nedávno řekl: ´Snažím se hrát vždy tak, aby to bylo pro mého soupeře co nejvíc nepříjemné, jde mi o to mu hru ztížit na maximální možnou míru.´ Na turnajích hraných na dva vítězné sety mají soupeři větší šanci, ale na grandslamech vládnou ti zkušení," má jasno Wilander.

Vítěz sedmi grandslamových turnajů, který pracuje jako komentátor pro Eurosport, přiznal, že jeho kariéra skončila kvůli ztrátě motivace. Doufá však, že podobná věc se se zraněním bojující Murrayho a Djokoviče vyhne.

Rafael Nadal získal svůj šestnáctý grandslamový titul.Foto Twitter.com

"Věřím, že Andy a Novak se na okruh brzy vrátí a budou Rafu a Rogera porážet. Oni totiž vědí, jak na to a umí si s nimi poradit. Svoji hru totiž dokáží více přizpůsobit situaci, jsou schopní proměnit nabídnuté šance. Potřebují však být ve své hře více kreativnější," má jasno bývalá světová jednička.

Současný stav v mužském tenise však považuje za naprosto unikátní a ojedinělý. "Je neskutečné, čeho jsme v této éře svědky. Nikdy bych si nemyslel, že například Nadal vyhraje šestnáct grandslamových titulů. Pamatuji si, když Sampras získal svůj čtrnáctý. Přišlo mi to neuvěřitelné. A teď? Federer jich má devatenáct, Nadal šestnáct, Djokovič dvanáct... Nevěřil bych, že je něco takového možné," uzavírá Wilander.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud