Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Keňanka Hyvon Ngetich padla 50 metrů před cílem maratonu: Doplazila se pro bronz!

Autor: lup

Rvala se o vítězství na maratonu v Austinu, jenže 50 metrů před cílem z druhého místa zkolabovala. Keňanka Hyvon Ngetich (29) se ale nevzdala. Do cíle se doplazila v mdlobách po kolenou pro bronzovou medaili!

Klečela a čelem se opírala o asfalt. Ne, nevzdala se, i když se jí třásly ruce i nohy. „Vždycky chci doběhnout děj se co děj,“ prohlásila po chvíli odpočinku Keňanka.

Zaťala svaly a se zoufalým výrazem se po čtyřech sápala k cílové čáře. Doprovázeli ji zdravotníci a dobrovolníci s kolečkovým křeslem. Ona se však do něj odmítla posadit. V bolestech se za potlesku kolemstojících sunula se za svým snem.

Keňanka zkolabovala, ale silou vůle došla do cíle

„Děkuji bohu, že jsem to zvládla. Poslední dva kilometry si vůbec nepamatuji. Nemám tušení, jak jsem protnula cílovou čáru,“ přiznala Ngetich, která o druhou příčku přišla na poslední chvíli, když jí o 3 vteřiny předběhla Američanka Hannah Steffan.

„Její výkon je heroický. Nevycházím z údivu,“ pravil ředitel maratonu John Conley. „Je to to nejstatečnější a nejodvážnější, co jsem viděl. A to se kolem sportu pohybuju 43 let. Zaslouží si prémii, jakoby doběhla druhá,“ dodal. Vítězná Keňanka Jerop si odnesla zhruba 72 600 Kč, její hrdinná krajanka Hyvon brala stejně jako americká vytrvalkyně cca 48 000 Kč.