Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vážné obvinění! Uprchlík, který došel za Ronaldem, měl rozpoutat masakr

Autor: ČTK, iSport.cz

Je tu další zvrat v případu syrského uprchlíka, jehož nepřívětivě kopnutím přivítala na maďarské hranici kameramanka tamní televize? Podle strany syrských Kurdů je fotbalový trenér Usáma Abdal Muhsín , který dorazil do Španělska členem radikální skupiny An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě a má podíl na masakr s mnoha oběťmi. Prohlášení zveřejnil kurdský server Rudaw.

Strana syrských Kurdů (PYD) však v něm napsala, že "Usáma Abdal se připojil k An-Nusře v roce 2011 a spáchal zločiny na civilistech včetně Kurdů". O jeho zapojení do aktivit An-Nusry prý existují četná svědectví. PYD také zveřejnila fotografii z Muhsínovy stránky na Facebooku. Hlásí se tam prý k An-Nusře a sděluje, že bojoval proti Kurdům v Afrínu a Rás al-Ajnu na severu Sýrie.

Minulý týden se objevily záběry, na nichž kameramanka televize N1TV na hranicích podrazila nohy Syřanovi Usámovi Abdal Muhsínovi, který měl v náručí svého syna.

Podařilo se mu dostat se do Mnichova, kam za ním přijel novinář španělského deníku El Mundo a přes Paříž a Barcelonu mu pomohl dostat se do Španělska. Práci mu pak nabídla fotbalová škola na madridském předměstí Getafe, o víkendu pak navštívil zápas Realu Madrid a jeho syn Zaid na hřiště před výkopem přivedl největší hvězdu Cristiana Ronalda.

Jeho cesta do Evropy má podle Kurdů jasný důvod. Strach z odplaty za spolupráci z radikály poté, co jeho město dobyly kurdské jednotky. PYD také tvrdí, že Muhsín byl iniciátorem násilností i jako fotbalový trenér. V letech 2004 až 2010 vedl klub Fatva v Dajr az-Zauru a vyprovokoval násilnosti, při nichž v roce 2004 zemřelo 50 lidí.

Syn syrského uprchlíka Osamy Abdula Mohsena s Ronaldem
Syn syrského uprchlíka Osamy Abdula Mohsena s Ronaldem