26. dubna 2024 • 11:35

Foden, nejlepší hráč v Anglii. A proč ne? Klíčový muž City cílí na Zlatý míč

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Phil Foden převzal žezlo nejvlivnějšího aktéra taktických operací Manchesteru City. Obhajoba Ligy mistrů a následný treble je pryč, ale když se na Etihadu jedny dveře zavřou, vždy se dají projít další. Na zdi v šatně stojí obří nápis: „Ještě nikdo nevyhrál Premier League čtyřikrát v řadě… Zatím.“ A 23letý záložník v životní formě přikyvuje: „Každý den sedím, dívám se na ten slogan a říkám si: Proč ne?“ V Anglii je favoritem na vítězství v anketách o nejlepšího fotbalistu sezony, ať už ho volí sami hráči nebo novináři.



Manchester City obdařila řada tvůrčích géniů, ale Foden, místní kluk, odkojený láskou ke klubu od nejútlejšího věku, dupe na plyn, aby všechny zastínil. Jak upozornil Pep Guardiola, není obvyklé, aby hráč ve 23 letech nasbíral 265 klubových vystoupení. A vyhrál 16 velkých trofejí s bilancí 84 gólů a 55 asistencí. V této sezoně je novým mužem a přerod v generála, oplývajícího mrštností těla i myšlenky, z něj udělal roznětku, za niž tým zatáhne, když potřebuje rozmetat opevnění soupeřů.

Před jarním zápasem v Brentfordu jste mohli vznést otázku, necítí-li se trochu okrajově. Bylo to poprvé od srpna 2023, kdy Guardiola mohl od začátku nasadit Kevina De Bruyneho a Erlinga Haalanda. Belgičan zajišťuje kreativitu, Nor góly. Bernardo Silva se vrhal dovnitř z pravého křídla a Julián Álvarez představoval další hrozbu z pozice předsunutého záložníka. Co nabídne Foden, nasazený na levé straně? No… Hattrick při vítězství 3:1.

Anketa

Kdo získá titul v Premier League?

Manchester City
Liverpool
Arsenal
někdo jiný

I když se všechny superhvězdy vrátily, Cityzens spoléhali na Phila, že proti včelímu roji Thomase Franka, s nímž loni prohráli oba duely, odvrátí další katastrofu. Jeho role byla nepochybně jiná. V období, kdy Sky Blues postrádali Haalanda a De Bruyneho, hrál na postu desítky, což je v dnešní době pro tvořivého hráče vzácný luxus. Foden je nedostižný hlavně v úzkých a přehuštěných oblastech. Míč mu neodskočí, drží jako samolepka na autě. A tyto zóny jsou v současném fotbale ve vysokém tempu a proti kompaktním šikům v Premier League těsnější než kdy dřív.

„Je to jeho sezona,“ řekl Guardiola. „Nejde jen o góly a asistence. Když hrajeme jednoduše, může být agresivnější. To, jak běhá za tým, je nebývalé. Miluje fotbal. Vyzařuje z něj radost, jakou mají kluci na ulici. On má stejnou jiskru, stejnou kulturu. Viděl jsem jen málo takových, jako je on.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud