Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Slavila invazi, místo Ukrajinky chtěla být Ruskou. Teď soupeřka Špotákové pláče

Autor: Václav Baumann

Když přijela ruská vojska na Krym, kde žila, s nadšením je vítala. Oštěpařka Vira Rebryk (27) se před dvěma lety ráda zbavila ukrajinského pasu. Teď však pláče...

V modro-žlutých barvách vybojovala titul mistryně Evropy, přesto se Ukrajinkou nikdy příliš necítila. A když na začátku roku 2014 vjely tanky na Jaltu, měla jasno: Chci být Ruska!

„Ne že bych se rychle chtěla zbavit ukrajinského občanství, ale politická situace je taková, že ráda přijmu to ruské,“ radovala se před dvěma lety.

To však Rebryk netušila, co jí to způsobí za patálie. Aby mohla házet pod ruskou vlajkou, potřebovala povolení od ukrajinského atletického svazu. Ten však o ničem takovém nechtěl ani slyšet. A dle světových regulí by mohla nový stát reprezentovat až po tříleté odmlce.

Nakonec se však představitelé obou zemí dohodli na kompenzaci ve výši 4 milionů korun. Pro Rusy to jsou ale zatím jen vyhozené peníze! Rebryk se potýkala se zraněními a na jediné větší akci - loňském MS v Číně - vypadla už v kvalifikaci.

Odvděčit se chtěla v Riu, jenže tento sen se jí rozplynul. „Nevím, jestli se mám smát, nebo brečet,“ říkala se slzami v očích, když se dozvěděla o definitivním zákazu startu pro ruské atlety.

Na změnu občanství však jedna ze soupeřek Barbory Špotákové svou současnou situaci nesvaluje, vinu vidí v radikálním počínání antidopingové agentury WADA. „Jsem z toho v šoku, vždyť jsem se až do roku 2014 připravovala pod ukrajinským dohledem!“ zuří Rebryk. Bohužel pro ni marně...

Další rozzlobení, kteří přijdou o olympiádu: Jsme padlá generace
Jako jeden z mála překvapivě udeřil do vlastních řad. Kladivář Sergej Litvinov (30) si přeje, aby aféra přispěla k větší čistotě ruského sportu! „My už jsme padlá generace, ale možná se vedení probudí a začne něco dělat. Aby naši nástupci závodili bez dopingového stínu,“ prohlásil bronzový muž z ME 2014 v Curychu.
Pořádnou smůlu má letos elitní výškařka Marija Kučina (23). Kvůli kolektivnímu trestu už letos přišla o zlato, a teď i o Rio. Na nedávném republikovém šampionátu Ruska totiž Kučina zdolala laťku ve výšce dvou metrů, což by jí před dvěma týdny v Amsterdamu stačilo k titulu mistryně Evropy. „Pro mě osobně je to velká rána. Je to nefér!“ vykřikla zdrcená Marija.
Žádné pochopení pro plošné odstavení ruských sportovců nemá světový šampion na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov (25). „Nikoho nezajímá, že mi tím zničili kariéru,“ soptí. Šubenkov si přál v Riu závodit pod olympijskou vlajkou. „Nikdy jsem v dopingu nejel. Klidně mě testujte každý den. Jsem čistý a jsem ochoten to dokázat jakýmkoliv způsobem,“ rozčiloval se. I jeho žádost ale olympijské hnutí zamítlo.