Martin Hašek
28. prosince 2016 • 13:18

Rusové o dopingu? Je to jen první slovo, aby Kreml pomalu nevycouval zpátky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak, že by se v Rusech konečně pohnulo svědomí? Z velké země na východě poprvé zazněla slova, která připouští existenci dopingového systému v zemi. Je to ale teprve první krok, a kdo ví, jestli nebudou následovat další krůčky zpátky. Kreml už prohlásil, že zkoumá autenticitu vyjádření ředitelky ruské antidopingové agentury, jejíž jediná věta vzbudila pozornost.



Byla to skutečně jedna věta Anny Anceliovičové, že se v Rusku událo institucionální spiknutí. Což ale není přiznání státem řízeného dopingu. Je to jen připuštění, že některé významné instituce v zemi o dopingu věděly, a zřejmě mu i napomáhaly.

Touhle větou se nicméně nezačíná nová éra přístupu Rusů ke světu, díky němuž konečně pochopí, že neustálým odmítáním všech obvinění nijak nepozdvihnou pyšnou hrdost velkého národa, nýbrž že naopak přiznání může být prvním krokem k znovunalezení respektu světa.

Ne, tohle od Ruska asi opravdu čekat nelze. Zatím. Svědčí o tom první reakce Kremlu vydaná prostřednictvím tiskové agentury Tass. Mluví se v ní o tom, že Anceliovičové slova byla překroucena a je nutné ověřit její autenticitu.

Je to pořád dokola. V minulosti se svět mohl jen domnívat, co se v Rusku děje. Aféra rozpoutaná investigativními reportéry ARD ovšem s pomocí přímých svědků – bývalého ruského antidopingového šéfa Grigorije Rodčenkova nebo běžkyně Julie Stěpanovové – poskytla důkazy o rozsáhlém organizovaném programu dopingu. Údajně z něj těžilo přes tisíc sportovců.

Rusko není ochotno přiznat barvu

Rusko ale oficiálně stále není ochotno přiznat barvu. Ta tvrdohlavost je až úsměvná, ale legrace to v žádném případě není.

Rusko je pod tlakem. Desítky jeho sportovců, včetně mezinárodních atletických hvězd, nemohly startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Distanc od mezinárodní atletické federace IAAF byl tvrdý a je téměř jisté, že postihl i nevinné sportovce.

Zatím není jisté, co bude dál. Rusko je vyzýváno ke spolupráci, musí ukázat dobrou vůli, snahu o skutečnou změnu. Ale součástí nové cesty prostě musí být vyrovnání s minulostí, otevřené přiznání, že Rusko podvádělo svět. Omluva by taky neškodila…

Ve skutečnosti je jedno, jestli za tou špínou stál sám Putin , některý z jeho podřízených, nebo šlo jen o jednání lidí či institucí bez přímého napojení na vládu. V Rusku běžel organizovaný systém dopingu, to je křišťálově jasné.

A Rusko se k tomu musí nějak postavit. Pokud to neudělá, reakce mezinárodního sportovního společenství může být zase tvrdá. Protože podruhé už ze sebe blázny nikdo dělat nechce. Tvrdohlavost teď Rusům nepomůže, naopak to může přidělat další problémy čistým sportovcům bez viny, kteří i v zemi prolezlé dopingem určitě existují.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud