Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vzpomínky na 80. léta v United. Pitky, místo tréninku se vráželo do stromů

Autor: pta

Přísná životospráva pro fotbalové hvězdy? Dnes to platí, ale v Manchesteru United během 80. let panovaly trochu jiné pořádky. Bývalý záložník slavného klubu Gordon Strachan, který dnes trénuje skotskou reprezentaci, prozradil před kvalifikačním utkáním s Anglií, že alkoholu se hráči tehdy vůbec neštítili.

Je známé, že s pitím mělo vážné problémy několik výjimečných hráčů z britských ostrovů – George Best, či Paul Gascoigne. Jenže podobná závislost nevadila ani řadě jiných fotbalistů, kteří působili před začátkem úspěšné éry v Manchesteru United. „Pijácká kultura v klubu byla až udivující,“ prozradil Strachan, který na Old Trafford působil v letech 1984 - 89.

„Jeli jsme trénovat na Bermudy. Pilo se tam. Hráči mělo dovoleno jít na pár piv a o 36 hodin později měl začít trénink,“ popsal Strachan. „Muselo se to zrušit, protože všichni byli opilí a vráželi do palem,“ popsal nezřízené flámy.

Zmínil příklad obránce Paula McGratha, který se později léčil z alkoholismu a přiznal, že nastupoval k zápasům pod vlivem. „To jsme o něm vůbec nevěděli. Vlastně bych řekl, že nepatřil mezi pět největších pijanů.“

Před 30 lety pak do klubu nastoupil Alex Ferguson a tým se z průměru začal šplhat na vrchol, který od začátku 90. let až do konce působení jednoho z nejvýznamnějších trenérů v historii fotbalu neopustil.