Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Atlet Mo Farah o Trumpovi: Královna ze mě udělala rytíře, pro něj jsem vetřelec

Autor: pv

Ameriku má za domov, ale nová hlava státu Donald Trump mu dělá ze života peklo. Čtyřnásobný olympijský vítěz Mo Farah totiž málem přišel o šanci na návrat do USA poté, co prezident uvedl v platnost kontroverzní imigrační výnos. V zámoří přitom žije už šest let a má tam i rodinu.

Trumpovu protiimigrační politiku podrobil Mo Farah kritice. „Prvního ledna ze mě královna udělala rytíře a od 27. ledna mě prezident Donald Trump považuje za vetřelce. Je to hluboce znepokojující, že budu muset dětem říct, že táta nebude moci přijít domů,“ rozčílil se na Facebooku Farah.

Trump v pátek podepsal výnos, jímž zakázal vstup do země občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, tedy zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu.

Podle vyjádření britského ministerstva zahraničí však mohou do USA cestovat i britští občané, kteří mají zároveň občanství jedné ze sedmi zemí, které Trump zmínil ve svém výnosu. Nesmí však cestovat přímo z ní. Farah je momentálně na soustředění v Etiopii, s návratem by neměl mít problém. Pětinásobný mistr světa na tratích 5000 a 10 000 metrů má navíc už pouze britské občanství.

„Jsem britský občan, který žije šest let v Americe, tvrdě pracuje, přispívá společnosti a platí daně. Mé čtyři děti tomu místu říkají domov. Teď mi a mnoha dalším takovým oznámili, že nejsme vítáni,“ uvedl Farah, jenž se do Oregonu přesunul za americkým koučem Albertem Salazarem.

Na Trumpův zákaz doplatil pětiletý chlapec i německý politik. Více čtěte ZDE>>>

Běžec Mo Farah na předávání cen BBC pro nejlepšího sportovce roku se svojí manželkou a dcerou
Běžec Mo Farah na předávání cen BBC pro nejlepšího sportovce roku se svojí manželkou a dcerou

Témata:  atletikaTrumpVIPsportMo Farah