27. září 2015 • 23:00

Zlatý Slovák Sagan mluvil o uprchlících: Lidi, probuďte se!

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský cyklista Peter Sagan je novým mistrem světa v silničním závodu. Hvězdný spurtér stáje Tinkoff-Saxo rozhodl nástupem dva a půl kilometru před cílem. Stříbro získal Australan Michael Matthews, bronz Litevec Ramunas Navardauskas. Nejvýše ze sedmi Čechů skončil v Richmondu na 41. místě Karel Hník těsně před Zdeňkem Štybarem.



Slovenský cyklista Peter Sagan si pro svůj životní triumf dojel po klíčovém útoku v předposledním stoupání. Tam se utrhnul ze skupiny favoritů, kteří na čele ještě zůstali, a samostatný únik dotáhnul i přes tvrdý úsek na posledním kilometru až do cílové pásky. 

Vyčerpaný ji protnul s roztaženýma rukama, hned pár metrů za cílem sesednul z kola a vychutnával si ovace diváků.

 „Hodně lidí vykládá, že nejsem dobrým jezdcem na tyhle dlouhé závody. Takže teď mám na sobě tenhle dres a můžu se na ně dívat z nejvyššího stupně na mistrovství světa,“ zářil Peter Sagan s duhovým dresem světového šampiona na sobě.

Jeho vítězný proslov byl plný emocí. Hvězdný závodník týmu Tinkoff-Saxo věnoval zlato lidem v Evropě, přičemž nebylo jasné, jestli hovoří za snahu uchránit hranice před masivní vlnou běženců nebo naopak nabádá k přijetí válkou zmítaných Syřanů.

Peter Sagan ukrajuje závěrečné metry závoduFoto EPA

„Chtěl bych, abychom mohli v dalších letech stále sportovat. Aby se lidé probudili,“ sypal ze sebe bez jednoznačných souvislostí Sagan. Emoce byly naprosto pochopitelné.

Muž, který byl v posledních letech pod tlakem kvůli svým věčným druhým místům nejen od fanoušků, ale i od svého týmu, se dočkal největšího prvenství v kariéře.

Tři týdny po skončení Vuelty, kde ze sebe nálepku „toho druhého“ vítěznou etapou sejmul, nadchl Sagan celé Slovensko. „Hodně jsem tomu obětoval. Teď prožívám neuvěřitelné pocity,“ svěřil se.

Útok přišel v závěru

Během náročného závodu se zaměřil hlavně na šetření sil. Neútočil, nepohyboval se na špici, dalo se říct, že téměř není vidět. Rozhodující útok si ale dokázal načasovat ideálně. Krátce před ním nevyšla sázka na jednu kartu Zdeňku Štybarovi, jehož pokus v nájezdu na kostky neměl dlouhého trvání a skončil v cíli až na 43. místě. Slovák byl úspěšnější.

„Dnes jsem čekal, čekal a zase čekal. Měl jsem po boku svého bratra, moji parťáci z týmu mi pomáhali všichni. Kdyby se něco stalo, pomoct jsem měl zajištěnou. Poslední kola byla lehce bláznivá a zdálo se, že jsou všichni unaveni,“ líčil Sagan.

Přiznal, že vsadil na únik, protože nevěřil, že v hromadném spurtu by se prosadil. „Proto jsem dal všechno do posledního stoupání po kostkách a pak jsem to hrnul na plný plyn až do konce. Kdyby mě peloton dostihl, už bych byl na spurt moc unavený. Naštěstí to vyšlo,“ dodal spokojený mistr světa.

Ve své zemi vzbudil okamžitě obrovskou vlnu radosti a národní hrdosti. Mezi prvními gratulanty nepřispěchal se superlativy nikdo menší než prezident Andrej Kiska .

„Nejen že je mistrem světa, ale je úžasné, jakým způsobem to dokázal. Skvělý výkon, skvělý zážitek. Závěrečný únik Petera Sagana byl jako z napínavého filmu,“ nešetřil poklonami Kiska.

„Velmi jsem mu to přál. Peter není jen mimořádný sportovec, ale i velmi skromný člověk. Gratuluji mu,“ dodal slovenský prezident a na svůj facebookový účet přidal společnou fotku ze setkání se Saganem.

Do hodiny po Saganově vítězném dojezdu dalo na Kiskově gratulaci facebookový „lajk“ přes 2000 lidí.

Peter Sagan se raduje na stupních vítězů ze zlata na MS v cyklistice
Peter Sagan se raduje na stupních vítězů ze zlata na MS v cyklistice

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud