Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tvrďáci z klece pláčí: Dojemné vzkazy chlapci, který prohrál nejtěžší boj

Autor: Ondřej Němec

MMA bojovníci z Hradce Králové se snaží pomáhat těžce nemocným dětem podporou nadace Šance onkoláčkům. Proto spojili svou účast na nedávném sportovním galavečeru XFN 3 s finanční sbírkou. Aby přítomným divákům ukázali, komu mají peníze pomoci, nastoupili během večera do oktagonu s malými pacienty. Jeden z nich před pár dny bohužel prohrál svůj těžký boj s rakovinou. 

Zesláblý chlapec s rouškou přes tvář vstupující do oktagonu ruku v ruce s jedním ze zápasníků MMA na galavečeru XFN 3. Jedna z posledních vzpomínek na malého Matyáše, který před několika dny podlehl rakovině. Byl jedním z dětí, které předstoupily 26. 6. ve sportovní hale Královka před tisíce diváků, aby jim ukázaly, komu mohou pomoci finančním příspěvkem. 

Sbírku spojili se sportovní akcí zápasníci z hradecké All Sport Academy. Někteří z nich se navíc nechali ostříhat do hola od vážně nemocné Adélky. Chtěli tím upozornit na malé děti, které svádí boj nejtěžší. 

Všemi zápasníky nyní otřásla smutná zpráva o smrti Matyáše, který s nimi na galavečeru vystoupil. Někteří z nich mu věnovali i vzpomínku na sociálních sítích, aby tím znovu upozornili, komu je třeba pomáhat. 

Patrik Kincl se nechal ostříhat čtyřletou Adélkou, aby tím upozornil na nadační fond Šance onkoláčkům
Patrik Kincl se nechal ostříhat čtyřletou Adélkou, aby tím upozornil na nadační fond Šance onkoláčkům

Skvělý bojovník Jaroslav „Jubox“ Pokorný například na své facebookové stránce napsal:

Tenhle příspěvek se mi nepíše vůbec dobře. Dnes v noci nás opustil největší bojovník, kterého jsem potkal nebo znal. Když vím, jak moc špatně mu bylo, když se mnou nastupoval do oktagonu, aby lidem ukázal, že nesmí zavírat oči a pomáhat těm, kteří to potřebují, si mě získal celým srdcem. Vím, že Matýsek byl výjimečné dítě a proto nás opustil dřív, než měl, protože jinak si to neumím vysvětlit. Matýsku, děkuji ti, že jsem měl tu možnost Tě poznat a taky, že jsi mě naučil, že v životě jsou daleko důležitější věci.
Chci poděkovat všem, kdo pomáhají onkoláčkům, všem, kdo přispěli, či se k tomu chystají. Pomozte jim prosím v jejich boji, opravdu to potřebuji. Číslo účtu NF Šance onkolačkům je: 2600717725/2010 VS 272.

Elitní český fighter Patrik Kincl přirovnal Matyášův souboj s rakovinou k zápasu MMA:

"Titulový" zápas na 5x5min
Ahoj Matyáši, původně jsem ti nechtěl psát takhle veřejně, ale musím popsat to, jaký jsi byl bojovník. Tvůj fight bych přirovnal k titulovému zápasu nejdůležitější organizace světa. Do prvního kola si nastoupil nebojácně a odhodlaně vyhrát i přes pozici outsidera. Dodržel si taktiku a začal sis číst soupeře. (…) Do vyhlášeného extra roundu ti už nezbývají síly. Nikdo by je neměl. Zvlášť, když proti tobě stojí rakovina a ty si jen kluk, který se měl jen smát a běhat venku. Svůj titulový zápas prohráváš, ale bojoval si jako lev. Doufám, že naše kampaň měla smysl. Doufám, že se ti na XFN líbilo a pomohlo ti na chvíli na tvůj boj zapomenout. Na nadaci Šance onkoláčkům i díky tobě stále chodí a budou chodit peníze, které budou pomáhat!!!