Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lafata bavil ve Všechnopárty: O jazycích ve Spartě i kontrole skříňky

Autor: pta

Devět národností, jeden tým. Ve fotbalové Spartě řeší po mohutné letní proměně, jak se spolu domluvit v šatně i na hřišti. Kapitán David Lafata prozradil v pořadu Všechnopárty, jak to vypadá v praxi. "Jede tam angličtina, italština, Srbové, hráči z bývalé Jugoslávie, mluví jejich řečí a trochu čeština," vyprávěl moderátorovi Karlu Šípoví.

Už víme, kdo se současným trenérským štábem Sparty komunikuje nejčastěji. "Biabiany to má jednoduché, ten přišel z Itálie. Jako kdyby měl osm osobních trenérů. To jsou všichni Italové. Nejvíc mluví na něj," prozradil Lafata o francouzském záložníkovi, který hostuje z Interu Milán.

Právě vzájemná komunikace na hřišti bude jedním z úskalí současné Sparty. Šípa zajímalo, zda existuje jeden jazyk stanovený v týmu pro komunikaci na hřišti. "Zatím to vypadá, že ne," tvrdil Lafata.

Sparta - Slovácko: Ben Chaim položil balon Lafatovi na hlavu a Sparta vede 1:0
Video se připravuje ...

Sparta nezačala sezonu ideálně, vypadla už v předkole Evropské ligy a také v domácí soutěži po pěti kolech ztrácí sedm bodů na vedoucí Plzeň. "Teď se říká taková populární fráze, že ono si to sedne, ale myslím, že ve Spartě na to není čas. Fanoušci jsou zvyklí, že se vyhrává od začátku sezony. Je to teď hodně špatný. Zásah je hrozně velký. Změn na čas, který byl v letní přípravě, bylo strašně moc," popsal Lafata svoje dojmy.

V nadsázce také popsal, jak na Letné probíhá zužování kádru. "Vždy ráno přijdu a podívám se do skříňky, jestli tam mám věci a vím, jestli jsem přežil," rozesmál publikum.

Jeden z malých fanoušků na stadionu Sparty chtěl po Davidu Lafatovi jeho dres, až skončí utkání
Jeden z malých fanoušků na stadionu Sparty chtěl po Davidu Lafatovi jeho dres, až skončí utkání

Kromě toho nejlepší střelec v historii samostatné české soutěže odhalil, jak pečlivou evidenci si vede o svých gólech. "Máma mi ve druhé třídě, když jsem dal první branku, založila notýsek a všechny trefy mi tam zapisovala. Teď si to tam už píšu sám."

Šípa zajímalo, zda na Lafatovu střeleckou fazónu mohl mít vliv i fakt, že vyrůstal v obci Olešník nedaleko současné jaderné elektrárny Temelín. "Je to asi 14 kilometrů odtamtud. Nafasovali jsme tam všichni takové tabletky. Kdyby to bouchlo, musíte to polknout. Když jsem ale dal první gól, ještě to neběželo," bránil se Lafata s úsměvem přezdívce jaderný střelec.

Sparta - Slovácko: Krásná akce Biabianyho s Frýdkem, Lafatův gól neplatí – asistent odmával mylně ofsajd
Video se připravuje ...