Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Dva kohouti, kteří nestihli být kamarády: Najdou Jágr s Eliášem společnou řeč?

Autor: jík

Jaromír Jágr (41) a Patrik Eliáš (37), dvě nejvýraznější české hokejové hvězdy posledních let. Dva kohouti, kteří se přetahují o přízeň fanoušků. Teď se spolu sejdou na jednom »smetišti« - v kabině New Jersey Devils. Na místě, které už roky patří »Elimu«...

„Mezi námi vnímám vzájemný respekt. Umím vyjít s každým,“ uvedl v rozhovoru pro deník Sport Eliáš, letitá ikona Devils. Muž, jenž má v týmu hlavní slovo, a který je celou svou kariéru ve stínu slavnějšího krajana.

„Tím, že jsem nehrál v Naganu, jsem se na dlouhé roky do té reprezentační party vůbec nedostal,“ vysvětlil Eliáš, proč se s Jágrem tak nějak míjeli. Objeli spolu šest velkých reprezentačních akcí – jeden Světový pohár (2004), tři olympiády (2002, 2006, 2010) a dva světové šampionáty (2009, 2011). Dvakrát spolu získali bronz, ale v lajně byli jen při přesilovkách na šampionátu 2011.

Na olympijských hrách ve Vancouveru nosil Eliáš kapitánské céčko, číslo »68« bylo jen asistentem. Kdo bude šéfem tentokrát? „Společně uděláme maximum, aby to klapalo,“ mínil dlouholetý Ďábel, kterému sok vniknul na jeho dvorek.

„Už se nehoním za góly, chci být prospěšný týmu. Není mi dvacet,“ řekl už dříve Jágr. I on se změnil, mohlo by to klapat. Oba mají v krvi, že pro úspěch je třeba tvrdě dřít. Tohle a láska k hokeji je spojuje. Ale ano, mohlo by to vyjít. Pokud se určí, kdo je v Jersey šéf. Jestli tohle bude šlapat se uvidí třeba už 3. října v Pittsburghu. Nebo příští rok v červnu po finále Stanley Cupu.

Eliáš o Jágrovi

-Jarda má kvalitu, i když už není nejrychlejší, pořád na sebe umí navázat protihráče. Mužstvo z jeho schopností vytěží.

-Nikdy jsem nejezdil na soustředění jeho letního týmu, nikdy jsem zkrátka nebyl součástí jejich party. Ta z Nagana mívala svoje akce. Tím, že mě tohle míjelo, jsem se těžko mohl někde s Jardou skamarádit.

-Po soukromé stránce jsme každý někde trochu jinde. Já mám rodinu, vztah, dítě, zájmy mám jiné.

-Je jasné, že teď Jardu konečně poznám blíž. Věřím, že budu mile překvapen a čeká mě milá zkušenost.