Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Nech si krvavý prachy! Pistorius marně platil rodičům zabité přítelkyně

Autor: ČTK, pta

U soudu s handicapovaným atletem Oscarem Pistoriusem zazněla silná slova. A to ve chvíli, když přišla řeč na způsob, jakým způsobem se snažil slavný paralympijský sportovec odškodnit rodiče svojí přítelkyně Reevy Steenkamp, kterou minulý rok u sebe doma zastřelil. Peníze, jež jim Pistorius pravidelně posílal, však odmítli.

Nechceme tvoje krvavé prachy! Tak měli reagovat rodiče půvabné Reevy, když se Pistorius snažil zmírnit jejich žal. Poslední rok a půl jim na účet posílal každý měsíc 6000 randů (11 700 korun), nyní je pošlou zpátky.

„Steenkampovi nestojí o tuto sumu, žádají uzavření případu,“ řekl jejich advokát Dup de Bruin. Pistoriusovi obhájci však tvrdí, že nemluví pravdu a k celé záležitosti chystají prohlášení.

Závěrečná fáze procesu se pro jejich klienta jinak vyvíjí příznivě. Pistorius by se měl podle agentury AFP dozvědět výši trestu za zabití přítelkyně v pátek. Šestinásobnému paralympijskému vítězi hrozí až 15 let za mřížemi, může ale také může dostat podmínku či domácí vězení.

Pro mírnější trest v podobě domácího vězení a veřejně prospěšných prací se dnes vyslovila i sociální pracovnice Annette Vergeerová. Podle svědkyně obhajoby by Pistorius vzhledem ke svému fyzickému handicapu neměl v násilném prostředí přeplněných jihoafrických věznic šanci obstát. Vergeerová zdůraznila, že má potenciál stát se znovu užitečným členem společnosti.

K soudu právě přichází matka zastřelené Reevy Steenkamp
K soudu právě přichází matka zastřelené Reevy Steenkamp

Pustit Pistoriuse? To by byl skandál, tvrdí státní zástupce

Stejné přesvědčení vyjádřil už v pondělí v úvodní den projednávání probační úředník Joel Maringa. Státní zástupce Gerrie Nel označil jeho návrh za "skandálně nepatřičný".

Dnes u soudu vystoupil také Pistoriusův dlouholetý manažer Peet van Zyl, jenž vypovídal o četné charitativní práci svého klienta. Nel na to však namítl, že takové akce jsou pouze chytrým tahem sportovců na vylepšení image a mají je zanesené ve smlouvách se sponzory. "Vnímáte pana Pistoriuse v tomto případu jako ubohou oběť," vyčetl Nel Van Zylovi, jenž to popřel.

Pistorius loni na Svatého Valentýna zastřelil ve svém domě přítelkyni Reevu Steenkampovou, kterou si podle svého tvrzení spletl s vetřelcem. Soudkyně Thokozile Masipaová postiženého běžce, jenž se stal díky své účasti v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, zprostila v září obvinění z vraždy. To se podle ní vyšetřovatelům nepodařilo prokázat, Pistorius tak čelí trestu za zabití z nedbalosti.