Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pošpinili Kratochvílovou! Španělský tisk ji spojil s dopingem

Autor: Petr Žaloudek

Ta zpráva otřásá atletikou. Britové touží kvůli dopingu vymazat všechny světové rekordy. Zaznamenal to i španělský deník Marca, který článek uvedl fotkou Jarmily Kratochvílové (64).

„Kratochvílová během závodu.“ To hlásí popisek u fotky a víc už se jméno světové rekordmanky na 800 metrů a halových 400 metrů v textu neobjevuje. Španělská Marca nepřináší žádné vysvětlení, proč zprávu o snahách anulovat historické tabulky a očistit tím atletiku doplnila zrovna českou legendou.

Čisté svědomí

Jarmilu Kratochvílovou již takové útoky nechávají chladnou. „Už jsem se s tím setkala mnohokrát a neřeším to. Neumím si vysvětlit, proč to dělají. Moje rekordy už platí dlouho, tak možná proto,“ vysvětlila Blesku.

Dvojnásobná mistryně světa nikdy neměla pozitivní dopingový nález a veškerá obvinění odmítá. „Svědomí mám čisté. Nikdy jsem nic nebrala. Kdo nevěří, ať se přijede podívat do mých tréninkových deníků, kterých mám stohy. Vypovídají o rocích neuvěřitelné dřiny,“ zní obhajoba Kratochvílové.

Česi se nezblázní

Že by nová atletická generalita z fleku vygumovala všechna maxima, si běžkyně nedokáže představit. „Je to trošku blbost. Atletiku by to poškodilo. Nevěřím tomu,“ reagovala.

A kdyby to náhodou prošlo? „Tak to není nic strašného, že bychom se z toho měli v Česku zbláznit. Člověk by na duši i srdci cítil, že světový rekord stále má,“ uvedla Kratochvílová, jak by se s tím srovnala.

Kteří Češi by přišli o rekord?
JMÉNO DISCIPLÍNA KDY VÝKON
Jan Železný oštěp 1996 98,48 m
Jarmila Kratochvílová 800 m 1983 1:53,28
Barbora Špotáková oštěp 2008 72,28 m
Jarmila Kratochvílová 400 m 1982 49,59*
Helena Fibingerová koule 1977 22,50 m*
* Jedná se o halový světový rekord

Jarmila Kratochvílová na webu marca.com. Spojili ji s dopingem! Jarmila Kratochvílová na webu marca.com. Spojili ji s dopingem!Foto reprofoto marca.com

Legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová
Legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová