Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi představí kolekci pro Rio, kdo v ní nejvíc zazáří? Hledá se vlajkonoš

Autor: zal

Bude to Čechům v Riu slušet? To se uvidí už dnes při představení olympijské kolekce. Otazník však zůstane nad nástupovou sadou a pak hlavně nad tím, kdo v ní při zahájení ponese vlajku.

Chalupa, Doktor , Svoboda , Hilgertová a Koukal . To jsou sportovci, kteří na letních Hrách se zástavou v rukách vedli český tým. Kdo v Brazílii rozšíří jejich řady? „S výběrem ještě chvíli počkáme. Musíme to ladit až s finálním seznamem účastníků,“ říká Martin Doktor, šéf výpravy do Ria, který byl vlajkonošem v Sydney 2000.

Jak se vybírá

Najít vyvoleného není jen tak. „Nemůže být z té skupiny, která přiletí až po zahájení. Navíc by neměl závodit v prvních dvou dnech. I když v minulosti se to už stalo,“ vypočítává Doktor a má na mysli třeba Květoslava Svobodu s Petrem Koukalem, na které hned den po zahájení čekaly první boje. „A pak je to na samotných sportovcích, kteří vlajkonoše vyberou mezi sebou,“ dodává Doktor s tím, že zatím neexistuje ani žádný předběžný seznam.

Martina Sáblíková mává fanouškům po úspěšném závodě na 1 500 metrů na MS ve víceboji
Martina Sáblíková mává fanouškům po úspěšném závodě na 1 500 metrů na MS ve víceboji

Tři kandidáti

Dejme ale tomu, že by taková listina existovala. Kdo na ní nesmí chybět? Určitě cyklistka Sáblíková, pak některá z atletických hvězd – a protože Špotáková nesla vlajku při zakončení v Londýně, nabízí se Hejnová – nebo tenista Štěpánek . „Byla by to ohromná čest a závazek být vzorem pro všechny sportovce. Pro ty na olympiádě i pro ty mladé,“ nechal se slyšet velký vlastenec Radek, kterému však hned následující den po zahájení hrozí první zápas. Každopádně chytřejší budeme 12. července, kdy budou stvrzena všechna jména pro Rio.

Kandidáti podle Blesk.cz

Radek Štěpánek (37)

Už jen to hrát s »lvíčkem na prsou« je pro něj velká čest. Patriot a dříč, kterému v úterý tleskala celá Paříž, když prohnal světovou dvojku Murrayho.

Martina Sáblíková (28)

Start na zimní i letní olympiádě, to umí kde kdo. Ale být vlajkonoškou na obou OH, to už je rarita. Zimní část má splněnou z italského Turína 2006.

Zuzana Hejnová (29)

Nejlepší česká sportovkyně loňského roku může být hlavní atletickou hvězdou výpravy. Výhodou je, že první start má na programu až 10 dní po zahájení.

Další adepti

Lukáš Krpálek (25)

Mohutný judista v čele výpravy by mohl získat respekt soupeřů.

Jaroslav Bába (31)

Bronzový výškař z Her v Aténách 2004 jede už na čtvrtou olympiádu.