24. května 2016 • 15:00

Představení Francie na EURO, skupina A: Objev Leicesteru i několik průšvihářů

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Francie, která bude hrát na domácím EURO 2016 ve skupině A, kde narazí na Albánii, Rumunsko a Švácarsko. Profil francouzského týmu připravil redaktor Philippe Auclair z France Football.



BRANKÁŘI

Hugo Lloris

Pozice: Brankář
Zápasy: 75
Góly: 0
Klub: Tottenham Hotspur
Narozen: 26. 10. 1986

Brankář Tottenhamu je jedničkou národního týmu Francie od roku 2009. V témže roce se stal historicky prvním francouzským brankářem, který musel předčasně do sprch, když fauloval v duelu proti Srbsku. Trenér Laurent Blanc jej zvolil kapitánem reprezentace v roce 2010, kapitánská páska zůstala francouzské jedničce i pod koučem Didierem Deschampsem.

Steve Mandanda

Pozice: Brankář
Zápasy: 21
Góly: 0
Klub: Marseille
Narozen: 28. 3. 1985

Bývalý kouč Francouzů Raymond Domenech zpočátku upřednostňoval Mandandu přávě před Llorisem. Oba brankáři si role po několika fatálních kiksech Mandandy vyměnili a gólman Marseille se už na pozici jedničky nevrátil. Vinou zranění přišel o mistrovství světa v roce 2014.

Benoit Costil

Pozice: Brankář
Zápasy: 0
Góly: 0
Klub: Stade Rennes
Narozen: 3. 7. 1987

Před dvanácti lety byl součástí francouzského týmu sedmnáctiletých, který triumfoval na mistrovství Evropy. Na svůj start v seniorské reprezentaci přesto stále čeká. Po jeho boku tehdy váleli například Karim Benzema a Samir Nasri.

OBRÁNCI

Bacary Sagna

Pozice: Obránce
Zápasy: 55
Góly: 0
Klub: Manchester City
Narozen: 14. 2. 1983

Pro třiatřicetiletého zadáka je EURO pravděpodobně poslední šancí na úspěch v reprezentačním dresu. Na světovém šampionátu v roce 2010 obránce anglického Manchesteru City s národním týmem propadl. O dva roky později mu start na mistrovství Evropy zhatilo zranění a na šampionátu v Brazílii dostal přednost obránce Mathieu Debuchy.

Lucas Digne

Pozice: Obránce
Zápasy: 8
Góly: 0
Klub: Paris Saint-Germain
Narozen: 20. 7. 1993

Dvaadvacetiletý bek PSG zaostával v průběhu sezony za očekáváním, a tak odehrál převážnou část v barvách AS Řím. Na posledním mistrovství světa patřil z počátku do základní sestavy, po slabých výkonech z ní ale vypadl. Zaskočit by mohl na levém kraji obranné čtveřice místo Patrice Evry.

Patrice Evra

Pozice: Obránce
Zápasy: 68
Góly: 0
Klub: Juventus
Narozen: 15. 5. 1981

Houževnatý bek má národnímu týmu i ve svém pokročilém věku stále co nabídnout. Byl klíčovou postavou v bojkotu francouzských hráčů na světovém šampionátu v roce 2010, kde vedl tým jako kapitán. Jako jeden z organizátorů tehdejší stávky byl suspendováním na pět reprezentačních zápasů.

Laurent Koscielny

Pozice: Obránce
Zápasy: 23
Góly: 0
Klub: Arsenal
Narozen: 10. 9. 1985

Fotbalista s polskými předky se stal jedním z hlavních pilířů francouzské defenzívy v roce 2011. Od excesu v roce 2014, kdy byl vyloučen za facku soupeři, musí o místo v základní sestavě znovu bojovat. Jeho hlavní konkurent Raphael Varane kope za Real Madrid. 

Raphael Varane na EURO kvůli zranění nepojedeFoto Reuters

Christophe Jallet

Pozice: Obránce
Zápasy: 9
Góly: 1
Klub: Lyon
Narozen: 31. 10. 1983

Pravý zadák byl členem širšího kádru reprezentace již za trenéra Laurenta Blanca. První ostrý start si ale připsal až s příchodem kouče Didiera Deschampse během přátelského duelu v roce 2012. Zodpovědný a spolehlivý bek Lyonu s velkou chutí podporuje i ofenzívu.

Eliaquim Mangala

Pozice: Obránce
Zápasy: 8
Góly: 0
Klub: Manchester City
Narozen: 13. 2. 1991

Obránce Citizens, který ve francouzském dresu debutoval v roce 2013, může plnit obranné úkoly i uprostřed záložní řady. Odehrál několik slušných duelů, nevyvaroval se ale spousty chyb, čímž se připravil o častější nasazování od úvodních minut.

ZÁLOŽNÍCI

Blaise Matuidi

Pozice: Záložník
Zápasy: 42
Góly: 7
Klub: Paris Saint-Germain
Narozen: 9. 4. 1987

Vinou zranění se nepodíval na EURO 2012. Od té doby ale nastupuje zcela pravidelně v záložní řadě. Přirozený vůdce a inteligentní hráč s tahem na branku. Jakmile se dostane do vápna, soupeři bijí na poplach. Měl by ovšem více proměňovat gólové příležitosti.

Paul Pogba

Pozice: Záložník
Zápasy: 29
Góly: 5
Klub: Juventus
Narozen: 15. 3. 1993

Evropský šampion do jednadvaceti let debutoval ve francouzském dresu v roce 2013 proti Gruzii. Hned při premiéře byl nejaktivnějším hráčem na hřišti a připsal si nejvíce doteků s míčem. Prototyp záložníka, který umí střílet góly i vytvářet vyložené příležitosti pro své spoluhráče. Jeho technika a práce s balonem je dokonalá.

Yohan Cabaye

Pozice: Záložník
Zápasy: 44
Góly: 4
Klub: Crystal Palace
Narozen: 14. 1. 1986

Vynikajícím výkonem během baráže o světový šampionát v Brazílii si zajistil na dlouho dobu stabilní místo ve výběru Didiera Deschampse. Poslední rok ale Cabayeovi příliš nevyšel a do hry se tak pravděpodobně dostane pouze v případě, že Francouzi zvolí sestavu s více záložníky.

N'Golo Kanté

Pozice: Záložník
Zápasy: 2
Góly: 1
Klub: Leicester City
Narozen: 29. 3. 1991

Objev anglického Leicesteru skóroval za národní mužstvo hned při svém debutu letos v březnu proti Rusku. Díky vynikající sezoně si vybojoval stabilní místo v širším výběru reprezentace. Podle Deschampse se jedná o moderního záložníka, který neuhne v žádném souboji a je skvělý v přechodové fázi.

N'Golo KantéFoto Reuters

Moussa Sissoko

Pozice: Záložník
Zápasy: 35
Góly: 1
Klub: Newcastle United
Narozen: 16. 8. 1989

Moussa Sissoko je stabilním článkem Deschampsova výběru a to bez ohledu na to, jestli se Newcastlu daří, nebo ne. Na rozdíl od předchozích let pod ostatními trenéry. Vytrvalý záložník splatil koučovi důvěru na posledním světovém šampionátu skvělými výkony.

Dimitri Payet

Pozice: Záložník
Zápasy: 17
Góly: 2
Klub: West Ham United
Narozen: 29. 3. 1987

Od svého debutu v roce 2010 se v dresu Francie příliš často neobjevoval a minula ho i nominace na mistrovství světa v Brazílii. Další šanci v národním dresu dostal Payet letos v březnu během přátelských duelů a jeho hra i přístup se Deschampsovi zalíbily natolik, že ho zařadil do nominace na blížící se EURO.

Kingsley Coman

Pozice: Záložník
Zápasy: 3
Góly: 1
Klub: Juventus
Narozen: 13. 6. 1996

Premiéru v dresu Francie si odbyl loni v listopadu a povedený výkon zajistil mladému záložníkovi Juventusu další dvě pozvánky na přípravné duely v březnu. V jednom z nich se talentovaný mladíček střelecky prosadil a dokázal, že je pro mužstvo zcela platným hráčem.

ÚTOČNÍCI

Anthony Martial

Pozice: Útočník
Zápasy: 8
Góly: 0
Klub: Manchester United
Narozen: 5. 12. 1995

Další z talentovaných mladíků, který si připsal premiérový start v loňském roce. Martial svými výkony zaujal hned od začátku a právem se stal stabilním členem reprezentace. Rychlonohý útočník nejčastěji nastupuje na levém křídle.

Olivier Giroud

Pozice: Útočník
Zápasy: 46
Góly: 14
Klub: Arsenal
Narozen: 30. 9. 1986

Útočník Arsenalu se loni hodně trápil, dokonce ho během přípravného zápasu se Srbskem vypískali vlastní fanoušci. I přes tento incident patří k nejzkušenějším a nejplatnějším hráčům v reprezentaci, ve které nastřílel 14 branek v 46 zápasech.

Antoine Griezmann

Pozice: Útočník
Zápasy: 26
Góly: 7
Klub: Atlético Madrid
Narozen: 21. 3. 1991

Evropský šampion do devatenácti let z roku 2010 debutoval v národním týmu až v roce 2014. Francouzská fotbalová federace mu totiž zakázala start za seniorskou reprezentaci po nočním výletu během EURO do jednadvaceti let. Na mistrovství světa v Brazílii dominoval francouzskému útoku a ukázal, jak moc je pro tým důležitý.

Antione GriezmannFoto Reuters

André-Pierre Gignac

Pozice: Útočník
Zápasy: 25
Góly: 7
Klub: Tigres UANL (Mexico)
Narozen: 5. 12. 1985

Od roku 2010 Gignace pozvánky do národního mužstva míjely. Navíc se zdálo, když se loni v létě rozhodl vyměnit nejvyšší francouzskou soutěž za mexickou, že bude zapomenut úplně. Jenže nové prostředí třicetiletému útočníkovi svědčí a Deschamps věří, že forvard, který nikdy nebyl stabilním hráčem reprezentace, nyní zúročí získané zkušenosti a připraví fanouškům nádherné chvíle.

Představení dalších týmů skupiny A

Z V R P Skóre B

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud