24. května 2016 • 20:45

DESATERO pro fanoušky na EURO: U stadionů se nesmí kouřit, MHD zdarma

Autor: jav, iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už hlasitě klepe na dveře, vrchol fotbalové sezony se nezadržitelně blíží. K mistrovství Evropy ve Francii se ale logicky vážou i mimořádně přísná bezpečnostní opatření, která se budou týkat účastníků i fanoušků, kteří se na šampionát chystají.



S ohledem na bezpečnostní situaci ve Francii připravila Fotbalová asociace ve spolupráci s bezpečnostní agenturou, která má mimo jiné na starost i ochranu reprezentačního týmu, desatero pro fanoušky, jak se mají chovat během evropského šampionátu.

Kromě něj bude fanouškům k dispozici také tradiční ambasáda, která během fotbalových akcí funguje už od roku 2004. Její zástupci se budou pohybovat v ulicích pořadatelských měst den před zápasem, v den utkání i den po jeho skončení.

DESATERO pro fanoušky na EURO: U stadionů se nesmí kouřit, MHD zdarma
Video se připravuje ...

Šéf asociace Miroslav Pelta zvýšená bezpečnostní opatření chápe, bojí se však, aby jimi neutrpěla atmosféra během turnaje. „Snad to fandům nesebere to, na co se těší. Jít před zápasem do hospody, potkat se s příznivci jiných týmů. Věřím, že to Francie zvládne, ale bojím se, aby to nevzalo klima a náladu fanouškům,“ prohlásil nejvyšší muž tuzemského fotbalu.

Desatero rad pro fanoušky cestující na mistrovství Evropy

Zavedení ochrany hranic Francie
Střežena bude celá délka hranice, fanoušci cestující do Francie se musí připravit na namátkové kontroly. Hrozí vznik dlouhých kolon na hraničních přechodech a značná zdržení.

Informace pro řidiče
Fanoušci musí počítat s poplatky na dálnicích. Vybírající se přímo na mýtných brankách, které jsou zhruba na každých 100 kilometrech dálniční sítě. Za překročení povolené rychlosti je pokuta v minimální výši 137 eur (asi 3700 korun).

Veřejná doprava
Fanoušci se vstupenkami na zápasy EURO mohou v hostitelských městech turnaje využívat v den zápasu veřejnou dopravu zdarma. K dispozici budou i speciální autobusy s logem oficiálního sponzora turnaje.

Fanouškovské zóny
Jedná se o ohraničené zóny, ve kterých je pro fanoušky připraven celodenní program. Zřízeny budou ve všech hostitelských městech. Samozřejmostí jsou přímé přenosy jednotlivých zápasů.

Zdravotní pojištění
Před cestou by se měli fanoušci ujistit, zda mají evropský průkaz zdravotního pojištění (většina českých pojištěnců by ho měla mít automaticky jako kartičku pojištěnce). Ten ve Francii zaručí bezplatnou zdravotní péči.

Zbraně
Francie je zemí, ve které pro vlastnictví zbraní soukromými osobami platí striktní omezení. Zajištění zbraně u některého z fanoušků by mělo naprosto fatální následky.

Vstup na stadion
Nutné je striktně dodržovat pokyny stevardů a ostrahy na stadionech. Zakázané předměty budou jasně uvedené u vstupů na stadion, bude možno je umístit do mobilních úschoven u každého vstupu.

Alkohol
Během turnaje budou v okolí stadionů a fanzón k dispozici speciální záchytné stanice pro silně podnapilé. Fanoušky, kteří budou pod vlivem alkoholu agresivní, mohou policisté převést na běžnou záchytku.

Kouření
Ve Francii platí od 1. ledna 2008 naprostý zákaz kouření ve všech prostředcích veřejné dopravy, veřejně přístupných prostorech, zdravotnických zařízeních, ale i restauracích, barech a nočních klubech.

Pomoc v nouzi
Pokud se čeští fanoušci dostanou do jakýchkoli problémů, bude pro ně zřízena speciální francouzská linka, na níž budou k dispozici operátoři schopní komunikovat v angličtině a češtině.

Vrba: Náhradníci budou Schick a Mareček. Vědí o tom
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud