Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Je to peklo, říká bojovník MMA Běle. Reality show OKTAGON nabídne příběh brutálního hubnutí

Autor: iSport.cz

Zhubnout osm kilo za dva dny, to není žádná legrace. Pro mnohé dokonce zhola nemožná věc. Jak na to, to uvidí diváci v druhém dílu reality show Oktagon, kterou dnes večer od 21 hodin. Televize O2 TV Sport přinese znovu velmi zajímavý pohled na život zápasníků v MMA. 

Jeden z účastníků reality show, Jakub Běle, bude muset v extrémně krátkém časovém horizontu shodit neuvěřitelných osm kilo! Jedná se o velký nápor na psychiku i fyzickou stránku bojovníka, o které se příliš nemluví. "Nebudu vám lhát, několik zápasníků při dělání váhy zemřelo,“ šokuje Jaroslav Pokorný, hlavní trenér týmu Česko.

V prvním díle reality show O2 TV Sport OKTAGON mohli fanoušci sledovat silný příběh Marka Bartla, který protrpěl v dětství značné zdravotní komplikace. Nyní se postavil do klece, kde byl jeho soupeřem Gábor Boráros. Slovenský bojovník MMA byl na konec úspěšnější a v krvavé bitvě vyhrál KO.

Také Jakub Běle, hrdina druhého dějství, si v mládí prožil krušné chvíle.  „Všechno se u mě zlomilo, když jsem šel s kamarádem po městě a obklopilo nás asi šest kluků. Ponižovali mého kamaráda, a já jsem nic neudělal. Stál jsem tam a nebyl schopen ničeho,“ vypráví rodák z Ústí nad Labem. „To byl ten den, kdy jsem si řekl, že se to musí změnit, že chci pomáhat a bránit slabší,“ líčí svoje zkušenosti se šikanou člen pražského Penta gymu.

Je to peklo, říká bojovník MMA Běle. Reality show OKTAGON nabídne příběh brutálního hubnutí
Video se připravuje ...

Soutěžní váha fighterů v reality show OKTAGON je stanovena na 82 kg. Což byl pro Jakuba vážícího přes 90 kg poměrně tvrdý oříšek. „Musel jsem za dva a půl dne shodit přes osm kilo. Normálně odvodňuji postupně tak šest dní, tady to bylo extrémně rychlé. Navíc kamery, nervozita, bylo to těžké,“ říká Běle.

Zápasníci se v rámci shazování váhy nejdříve prolejí vodou, může to být až osm litrů. Pak následuje rapidní snižování v horké vaně se solí. „Voda je opravdu vařící, když tam dáte ruku, tak je to nepříjemné. Je to vlastně na hraně, aby vás to neopařilo, ale bolí to. Vana se solí funguje jako sauna s tím, že když vylezete, tak se nezchladíte, ale jdete se zabalit rovnou pod deku,“ vysvětluje dvaadvacetiletý Jakub Běle.

K oficiálnímu vážení dochází 24 hodin před samotným zápasem. Pokud by bojovník nenavážil přesně 82 kg, dostane druhý pokus. Když nesplní ani ten, je definitivní konec! „Pokud v MMA neuděláte váhu, tak je to známka amatérství a velká ostuda. A je úplně jedno z jakého důvodu,“ prohlásil Ondřej Novotný, jeden z tvůrců reality show OKTAGON.

Po úspěšném vážení následuje postupný přísun sacharidů, minerálů a vitamínů. Je potřeba dostat do těla vše, co se při hubnutí vyplavilo. A pozor, žádné sladké! „Musíte dobře plánovat, nabírání je stejně důležité jako shazování. Já jsem před samotným fightem měl nakonec 91 kg,“ prozradil sympatický mladík.

V pondělním díle nastane okolo vážení jedno velké drama. Dojde vůbec k závěrečnému souboji? Kdo z účastníků nesplní váhový limit? To vše se diváci dozvědí v pondělí od 21 hodin na stanici O2 TV Sport.