Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ďábelská řežba. Čech Komárek získal bronz na šampionátu dřevorubeckých sportů

Autor: Patrik Vacek

Třísky létaly vzduchem a ve vyprodané aréně bylo pekelné horko. V německém Stuttgartu se uskutečnilo Mistrovství světa v dřevorubeckých sportech STIHL Timbersports. Mezi dvanácti nejlepšími borci byl i Čech Martin Komárek (40). Mezi svalnatými obry obstál výtečně a z šampionátu si veze bronzovou medaili!

Tituly v českém šampionátu sbírá Martin Komárek jako na běžícím páse. Tentokrát měl proti sobě nejlepší dřevorubce z celého světa v čele s legendárním Novozélanďanem Jasonem Wynyardem, který za posledních deset let vybojoval osm titulů. S výškou 1,95 metru a váhou 135 kilogramu je to pro ostatní jako boj Davida s Goliášem.

Opět nedal ostatním šanci a druhý Američan Cogar zaostal o 8,7 bodu. V náročných disciplínách, kdy pod sebou závodníci sekají sekerou například ohromný kmen na čas, uspěl i Čech Martin Komárek. Kromě skvělého výkonu mu pomohla i smůla největšího soupeře Kanaďana Harta.

V posledním kole závodu ho zklamala jeho extrémně silná motorová pila o váze 30 kg a výkonu více než 70 koňských sil. Vypověděla mu službu, když se snažil přeříznout obří kmen. Komárek tak bral bronz a Hart se v celkovém pořadí propadl na čtvrté místo.

„Třetího místa si maximálně vážím, protože výkony všech účastníků se posouvají až na samou hranici možností. Oproti předchozím závodům jsem na sebe nechal mnohem víc působit atmosféru mistrovství a celou soutěž jsem tak absolvoval v dokonalé psychické pohodě,“ prozradil šťastný Komárek.

A aby toho nebylo málo, Češi se zaskvěli i v náročném závodě štafet. O postup do finále systémem KO se utkalo 22 týmů. Českým závodníkům se v této konkurenci podařilo probojovat do semifinále mezi 4 nejlepší týmy, kde nakonec podlehli obhájcům titulu – týmu Austrálie.

V závěrečném vystoupení v boji o bronzové medaile, většinu závodu držela naše štafeta krok s favorizovanými Američany. Díky vylomení kotouče při disciplíně SINGLE BUCK na bronz nakonec nedosáhla. I tak se jedná o historicky nejlepší umístění českého týmu v historii.

Pořadí MS jednotlivci: 1. Jason Wynyard (NZL) 72 bodů, 2. Matt Cogar (USA) 63,3, 3. MARTIN KOMÁREK 60,4, 4. Stirling Hart (KAN) 59,5, 5. Dirk Braun (NĚM) 46,6.

Pořadí MS štafeta: 1. Austrálie, 2. USA, 3. Kanada, 4. ČESKÁ REPUBLIKA, 5. Nový Zéland.

Témata:  komárekdřevorubeckéVIPsport