Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Veslař Plocek (†22) volal den před smrtí tátovi: Říkal, že jde nakoupit, a pak…

Autor: jg, ps

Proč zrovna on? Co se mu honilo hlavou? Vždyť reprezentant ve veslování Michal Plocek (†22) mluvil den před smrtí o Vánocích. Jenže v pondělí ho našli v loděnici Dukly mrtvého, podle lékařů bez cizího zavinění.

Milan Šurý (56) začal v uherskohradišťském veslařském klubu trénovat drobného desetiletého klučinu. Tehdy se psal rok 2004, od té doby kouč sledoval Michalovu stoupající dráhu prakticky denně, sdílel s ním téměř všechny radosti i starosti.

„Před dvěma lety Míšovi umřela maminka, už to bylo moc smutné. A teď je to ještě daleko horší. Michal byl úplně v pohodě, v neděli byl ještě za kamarádkou v Lysé nad Labem. Mluvil s tátou s tím, že potrénuje a přijede na Vánoce. Těšil se,“ řekl Blesku bývalý trenér. „Nic nenasvědčovalo tomu, co se stalo za pár hodin. S rozchodem s předešlou partnerkou se už vyrovnal,“ tvrdí Šurý.

Oběsil se?

Se svěřencem oslavili v roce 2012 tituly juniorského mistra světa i Evropy. A když Plocek vzápětí triumfoval na domácím šampionátu, kde v rozjížďce skifu nečekaně vyřadil stříbrného olympionika Ondřeje Synka , přešel jako obří talent do pražské Dukly. Právě v tamní loděnici ho v pondělí v podvečer našli mrtvého. Všechny indicie směřují k tomu, že se oběsil.

Ve 22 letech zemřel český reprezentant ve veslování Michal Plocek. Elitní skifař zde na snímku z 5. června. V pondělí 28. listopadu večer ho našli mrtvého v loděnici pražské Dukly.
Ve 22 letech zemřel český reprezentant ve veslování Michal Plocek. Elitní skifař zde na snímku z 5. června. V pondělí 28. listopadu večer ho našli mrtvého v loděnici pražské Dukly.

Volal tátovi

Otec Otakar Plocek (61) je z neštěstí zdrcený. „Nevěděl jsem ani o náznaku problému, kdyby nějaký byl, klidně bych se za klukem vydal autem do Prahy. Ještě mi volal, že si jde nakoupit, nechápu a víc nemůžu,“ řekl zprostředkovaně Milanův táta přes kamaráda.

Nikdo nechápe, co se stalo. „Když policie říká, že se cizí zavinění nepotvrdilo, musíme jí prostě věřit, ale nerozumíme tomu…,“ sklopil zrak Šurý, který bydlí s rodinou v Uherském Hradišti v sousedství zarmouceného otce.

Posilovnu měl v obýváku

Oblíbený, milý kluk. Skvělý parťák. Tak vzpomínají na Michala Plocka (†22) jeho přátelé. Jako malý hrával hokej, chtěl chytat, ale dostával moc gólů. I proto začal radši veslovat. Juniorského světového šampiona vyhlásili za rok 2012 nejlepším sportovcem města Uherské Hradiště. „Zaujalo mne, jak byl už tehdy cílevědomý. Doma měl v obýváku posilovnu, kterou mu vybudoval jeho otec. Všem nám je z toho, co se stalo, moc smutno,“ pronesl uherskohradišťský novinář Vojtěch Johaník.