Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na olympiádě nepřežil autonehodu: Srdce německého trenéra bije v Riu dál!

Autor: ija

První Vánoce bez syna a bratra prožila rodina Stefana Henzeho (35). Asistent trenéra německých vodních slalomářů zemřel při autohavárii během olympiády v Riu, kousek jeho těla ale žije dál. Dva kilometry od stadionu Maracaná bije jeho srdce v hrudi Ivonette Balthazarové. Bez něj by zemřela a právě o Vánocích je dárci neskutečně vděčná za druhou šanci na život.  

Ta zpráva zasáhla celé Rio de Janeiro, byl to jeden z nejtragičtějších momentů olympiády. Asistent trenéra německých vodních slalomářů Stefan Henze byl ráno 12. srpna na cestě do olympijské vesnice, když řidič jeho taxíku narazil ve vysoké rychlosti do sloupu veřejného osvětlení. Pětatřicetiletý Henze utrpěl vážné zranění mozku. Německá výprava byla v šoku, vlajky vlály jen na půl žerdi.

Henzeho rodiče a bratr ihned vyrazili z německého Halle do Ria, aby o tři dny později vyslechli krutou zprávu, jejich Stefan zemřel. Zdrcená rodina se rozhodla darovat jeho orgány. Jeho srdce, plíce a obě ledviny pak zachránily čtyři lidi.

Tragický příběh tím dostal i šťastnější stránku. Srdce sportovce, který v roce 2004 v Aténách, vybojoval stříbro, dnes nosí šestašedesátiletá Ivonette Balthazarová. Před čtyřmi lety utrpěla těžký infarkt a od té doby se jí vedlo čím dál tím hůř, až její srdce pracovalo jen na třicet procent. „Skoro pořád jsem jen ležela v posteli, už jsem se nedokázala ani obléci,“ vzpomíná.

Na dárce čekala dlouhých osmnáct měsíců, záchrana přišla 15. srpna v podvečer, našlo se pro ni srdce. Transplantace trvala šest hodin a byla úspěšná. „Tehdy jsem neměla ani ponětí, od koho to srdce je,“ řekla.

Henzeho rodinu v Halle kontaktovala, hned když se dozvěděla, od koho dostala druhou šanci, a moc ráda by se s nimi seznámila Letošní Vánoce už si mohla užít v klidu a pohodě se svou rodinou a o to víc myslela na tu, které právě o svátcích někdo hořce chyběl.

„Je to neuvěřitelné, já mám zpátky svůj život a svobodu. Jsem mu tak vděčná,“ neskrývá slzy Balthazarová, která má dvě dospělé děti a pět vnoučat. U vánočního stolu se u Balthazarových sešlo osmnáct lidí. „Ba ne, se Stefanem nás bylo devatenáct,“ má jasno zachráněná žena.