Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Federer: Je hanba že neumím slovensky. A Česko? Chci na pivo. Co nejdřív

Autor: pan

Hlavní město světového tenisu? Právě teď jednoznačně Praha. Postarala se o to největší ikona tohoto sportu Roger Federer, který přijel do Česka propagovat první ročník Laver Cupu (22.9. - 24.9). "Strašně se těším na září, je to něco jedinečného," řekl osmnáctinásobný grandslamový šampion na tiskové konferenci. Tenisová legenda se však rozpovídala i o jiných než čistě tenisových tématech.

Rodina je pro něho vším. Nikdy se tím netajil. "Bez své ženy Mirky bych nikdy nedokázal vyhrát tolik turnajů a být tak úspěšný," říkal před časem pětatřicetiletý šampion.

Svůj vřelý vztah k manželce Mirce, s kterou vychovává čtyři děti, potvrdil i během tiskové konference, kdy dostal otázku na to, zda se chystá podívat na Slovensko, odkud jeho manželka pochází.

Federer se těší na Laver Cup a chce hrát debl s Nadalem
Video se připravuje ...

"Je pravda, že jsem nikdy na Slovensku nebyl, je to trochu hanba. Musím to někdy napravit. Další zahanbující věc je, že neumím slovensky. Moje žena je skvělá, moc mě toho o své zemi naučila," říkal o rodačce z Bojnic a bývalé tenistce Federer .

Že bude muset Federer ve slovenštině opravdu zabrat, nepřímo naznačila i jeho Mirka, který byla v minulosti několikrát v hledišti zachycena, jak čte svým ratolestem pohádky v rodné mateřštině. VÍCE ZDE >>>

Tomáš Berdych s Rogerem Federerem na lodi pod Karlovým mostemFoto Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

 Hlavní téma se však kromě Laver Cupu točilo okolo Prahy. "Chci vyzkoušet také české pivo. Co nejdřív! Užít si město, možná i s rodinou. Jsem rád, že jsem viděl pár důležitých míst a těším se, až se sem vrátím," pokračoval sedminásobný wimbledonský šampion.

Doprovod mu může dělat i Tomáš Berdych , který už také Federerovi prostřednictvím sociálních sítí nabídl prohlídku Prahy. Česká jednička je také vedle Rafaela Nadala jistým účastníkem zářijového klání.  Spolu se švýcarskou ikonou si také zahrál pár výměn na lodi pod Karlovým mostem.

Federer si na Vltavě zapinkal s Berdychem. Fanoušci tleskali z Karlova mostu
Video se připravuje ...

Roger Federer, který se na Staroměstském náměstí setkal s fanoušky, vysekl českým příznivcům i další poklonu.  "Když jsem známým říkal, že jedu do Prahy, říkali, že jsem šťastný muž. Je to hodně ikonické místo, jsem rád, že tady mohu být. Strašně se těším na září, je to něco jedinečného, co tu ještě nebylo. Doufám, že diváci v O2 areně jako vždy vytvoří skvělou atmosféru," dodal Švýcar.

Laver Cup

Laver Cup je nová světová hvězdná tenisová akce, jejíž první ročník se uskuteční od 22. do 24. září 2017 v Praze. V O2 areně se během tří dnů utká tým Evropy s výběrem světa, už jistými účastníky jsou Roger Federer a Rafael Nadal. Oba rivalové budou hrát díky Laver Cupu za jeden tým, jehož kapitánem bude legendární Švéd Björn Borg. Jeho protějškem u výběru světa bude další tenisový velikán John McEnroe.

Tým Evropy i tým světa na Laver Cupu budou složeny ze šesti hráčů, čtyři budou nominování podle umístění v žebříčku ATP a další dva vyberou právě kapitáni. Formát turnaje je jednoduchý. Každý den od pátku do neděle proběhnou v pražské O2 Areně tři singlové duely a jedna čtyřhra. V pátek je každý vítězný zápas honorován jedním bodem, v sobotu dvěma a v neděli třemi body. V případě vyrovnaného stavu rozhodne extra duel ve čtyřhře.

Laver Cup by se měl stát tenisovou obdobou tradičního golfového Ryder Cupu. Akce vymyšlená jako pocta legendárnímu Australanovi Rodu Laverovi by se měla konat každý rok v září s výjimkou roku, v němž jsou letní olympijské hry. Pořadatelství by se mělo střídat každoročně mezi Evropou a světem, v roce 2019 by se mělo hrát v USA.