Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Urážel Serenino dítě. Česko chce z bývalé jedničky Nastaseho udělat konzula

Autor: iSport.cz, ČTK

Honorárním konzulem České republiky v Rumunsku by se mohl stát známý tenisový bouřlivák Ilie Nastase. Ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že bývalou tenisovou jedničku v pátek přijme ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jedenasedmdesátiletý Nastase během své kariéry proslul výstředním chováním. Letos si vysloužil trest a pokutu od Mezinárodní tenisové federace za nevhodné chování během baráže o Fed cup.

"Ilie Nastase je rumunský státní občan, bývalý nejlepší tenista světa, bývalý senátor Parlamentu Rumunska a osobnost s přátelskými vztahy k Československu a Česku, která zároveň patří mezi světově nejuznávanější osobnosti Rumunska," uvedlo ministerstvo ve zprávě o pátečním setkání Zaorálka s kandidátem na honorárního konzula Nastasem.

K funkci honorárního konzula se neváže diplomatická imunita a zpravidla ani plat. Ministerstvo zahraničí uvádí na svém webu, že návrh na jmenování honorárního konzula i zřízení jeho úřadu dává zpravidla diplomatická mise, tedy velvyslanectví České republiky, v příslušné zemi. Vybraného kandidáta na tuto čestnou funkci pak jmenuje český ministr zahraničí. V konečné fázi se vyjádří i přijímající stát.

"Hlavním úkolem je prosazovat ekonomické, obchodní a kulturní zájmy České republiky, rozvíjet vzájemné vztahy v těchto oblastech a v neposlední řadě též pomáhat českým občanům, zejména pokud se ocitnou v nouzi," popisuje ministerstvo roli honorárních konzulů.

Chováním bývalého špičkového tenisty Nastase se letos zabývala Mezinárodní tenisová federace (ITF). V roli kapitána rumunského ženského týmu během baráže o Světovou skupinu II Fed Cupu nejprve pronesl zesměšňující poznámku o nenarozeném dítěti americké tenistky Sereny Williamsové a později se vyjadřoval vulgárně přímo na zápase.

Britská hráčka Johanna Kontaová se tehdy rozplakala a Nastase byl vykázán z kurtu. ITF v červenci udělila tenisové legendě pokutu 10.000 dolarů (223 tisíc korun). Do konce roku 2018 se navíc Nastase nesmí na akcích ITF vůbec objevit, byl by mu odepřen vstup.

Nastase byl na vrcholu své tenisové kariéry v sedmdesátých letech. Zvítězil v 53 turnajích na okruhu ATP a vyhrál dva grandslamy. V roce 1973 a 1974 byl světovou jedničkou.