Jan Jaroch
21. září 2017 • 10:38

Otázky o Laver Cupu: Kolikrát nastoupí Federer? Proč Evropa uspěje na 90 %?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • O2 Arena se chystá na první ročník Laver CupuO2 Arena se chystá na první ročník Laver CupuFOTO: ČTK

    Nebude to exhibice a pouhý kasaštyk, dušují se zúčastnění Laver Cupu. Ač jsou za taková slova placení, lze jim věřit. Odchodit mač hraný ve jménu titána Roda Lavera, jenž se ve svých 79 letech harcuje po světě, aby turnaj podpořil, by bylo nemístné. Pokud však budou hráči Evropy krvácet za svůj tým, jak v únoru v Praze sliboval duchovní otec myšlenky Roger Federer, může nastat jiný problém. Převaha výběru starého kontinentu je tak velká, že ani chytře vymyšlený hrací systém nemusí zajistit dostatečnou soutěživost. Jak může vypadat premiéra exkluzivní tenisové párty?

  • Vyhraje Evropa? Na 90 procent

    Tenisové hvězdy v Praze! Federer a spol. házeli tenisáky, hráči pořizovali selfie
    Video se připravuje ...

    Jako by nestačilo, že mužský tenis je ve třetím tisíciletí doménou Evropy. Výběr Světa je prostý zraněných veličin Milose Raonice, Keie Nišikoriho a v úterý poslal omluvenku také Juan Martin del Potro prý stále rozlámaný po tažení do semifinále US Open. Vytáhlý Argentinec má na kontě celkem 28 vítězství proti borcům z evropského výběru, což je víc než polovina, co zvládli ostatní zástupci týmu Světa (23).

    V Praze se představí pět tenistů z top 10, všichni v modrých dresech Evropy. Převaha starého kontinentu je papírově obrovská. Což může být problém, a ani málo předvídatelné duely ve čtyřhře na tom nemusejí mnoho změnit. „Evropa je velkým favoritem,“ uznal v Praze kapitán Světa John McEnroe. Celková bilance evropských hráčů proti těm světovým je výmluvných 73:24.

  • Kolikrát půjde Federer do akce? Nejméně dvakrát

    Trénink hvězd. Federer předvedl tenisové parády s Berdychem
    Video se připravuje ...

     Šestatřicetiletý Švýcar končil před dvěma týdny US Open s rozbolavěným celým tělem, jak musel při pohybu kompenzovat potíže se zády. O svém hracím plánu pro Prahu mluvil opatrně.

    „Budu se snažit ze všech sil, abych toho mohl odehrát co nejvíc. Pokud budu mít pocit, že týmu budu užitečný, určitě nastoupím. Ale pokud bude hrát někdo v trénincích lépe a ukáže lepší formu, tak ať nastoupí on,“ pravil jeden z králů letošní sezony.

    Nemá cenu zastírat, že Laver Cup pro Federera nepřišel ve vhodnou chvíli. Jeden singlový duel a čtyřhra po boku Rafaela Nadala, kterou jim již kapitán Björn Borg v podstatě slíbil, by však měly přinejmenším platit.

  • Kulisy: černý kurt a dresy

    Nahlédněte do tenisového jeviště pro Laver Cup v Praze! Černá je krásná
    Video se připravuje ...

    Ředitelem akce je Američan Steve Zacks, bývalý marketingový šéf společnosti NetJets, jež zajišťuje privátní lety. S Federerem se zná léta, to on dostal za úkol dát akci styl ne nepodobný tomu Švýcarovu. Tedy luxus a elegance bez kompromisů. Kurt bude černý, tenisáky klasicky žluté. Tenisté by měli hrát ve stejných barvách – Evropané v modré, zástupci světa v červené.

    Čeká se vizuální show, světelné efekty, velkolepé představovačky. Kurt obepíná velká digitální zeď, na níž se budou promítat opakované záběry i průběžné skóre. Velký prostor je věnován také střídačkám, aby bylo dobře vidět Federera či Nadala aplaudující svým spoluhráčům.

  • Zápasy? Žádné maratony

    Laver Cup je jedinečná tenisová událost, kterou nelze s ničím srovnat, shodují se tenisté
    Video se připravuje ...

    Duely jsou nadesignované tak, aby byly pro tenisty co nejmenší zátěží. Hraje se podle klasického počítání na dva vítězné sety s tím rozdílem, že místo třetí sady přijde na řadu tiebreak do deseti bodů. Nejdelší utkání by tak neměla trvat víc než dvě hodiny.

    Podle pravidel se první dva dny musí protočit při singlových zápasech všech šest nominovaných z každého výběru, do deblů pak za celý víkend musí nastoupit alespoň čtyři různí hráči týmu.

    K taktickým šachům se sestavou vybízí pravidla oba kapitány – Björna Borga s Johnem McEnroem. Ti dnes předají rozhodčímu nominaci na pátek, aniž by znali sestavu soupeře.

    Pro druhý a třetí den vždy jeden z kapitánů nominuje svou sestavu a jeho protějšek proti ní následně postaví své hráče. Bude mít tedy výhodu toho, že může svým tenistům vybrat soupeře, kteří jim sedí. Další den se role vymění. Právo výběru, který den chce mít výhodu, je na domácím šéfovi Borgovi.

  • Až do neděle bude o co hrát

    Berdych v OVERTIME: Na okruhu žijeme v bublině. Laver Cup to změní
    Video se připravuje ...

    Premiérový pohár za Laver Cup získá tým, který jako první dosáhne na 13 bodů. Výhry v pátek jsou honorovány jedním bodem, v sobotu dvěma a v neděli třemi body. Maximální bodový zisk za první dva dny je 12 bodů, rozhodnuto před posledním hracím dnem být nemůže.

    V pátek a v sobotu se hrají v odpoledním bloku od 13.00 dva singly, od 19.00 startuje večerní fáze s jednou dvouhrou a čtyřhrou. V neděli se začíná v 12.00, připraveny jsou 3 singly a jeden debl. V případě nerozhodného skóre by přišlo prodloužení v podobě extra čtyřhry.

    Vše o Laver Cupu zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud