Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Squashista Koukal vládne Česku 19 let, ale nejede na MS: Zametli s ním!

Autor: ps

Znáte nějakého českého squashistu? Pokud ano, je to patrně Jan Koukal (34). Osmnáctinásobný mistr republiky, muž, který v Česku nemá dlouhou dobu konkurenci. Včetně toho, že svůj sport zviditelňuje. Teď ovšem nebyl nominován na mistrovství světa ve Francii, tak se ozval!

Z Koukalova je hlasu patrné, jak se ho poslední (ne)nominace dotýká. Důvod má, vždyť s jednou přestávkou Česku vládne 19 let! Navíc mu dělá jméno i v zákulisí. Byl to on, kdo v letech 2015 a 2016 uspořádal pod hlavičkou squashové asociace republikové mistrovství a finále extraligy. A teď? Dlouholetá tuzemská jednička v nároďáku chybí!

„Dozvěděl jsem se, že v říjnu proběhla nominace na MS družstev. Jak? Od známého, který se to dočetl v říjnovém zápise výkonného výboru. Neříkám, že jsem měl být vybrán, klukům nominaci přeji a budu jim fandit. Co mě však zaráží, je způsob a forma nominace,“ naráží Koukal na pro něho zásadní problém.

Jan Koukal v akci.
Jan Koukal v akci.

„V září jsem byl první, v říjnu druhý na žebříčku (momentálně 6. místo). Proto mě překvapuje, že jsem nebyl osloven, ani se mnou nikdo nekomunikoval. Neříkám, že to je povinnost. Ale zároveň se odvážím říct, že nejsem úplně bezvýznamný hráč, který by měl být zcela ignorován,“ posteskl si hráč na facebookovém profilu.

Z křesla šéfa českého squashe mu odpovídá předseda Tomáš Cvikl. „Realizační tým nemá povinnost hráčům telefonovat. Omlazujeme reprezentaci, Honzovi je už 34 let. Nominace se týkala příští sezony (začíná od září pozn. red.) a my teď ani nevíme, jestli a jak hraje,“ naráží na to, že Koukal chyběl na posledních republikových akcích. „Na naše maily nám neodpovídá,“ dodává.

A tohle se zdá být kamenem úrazu. „To je přesně ono. Žádný mail mi nepřišel. Jak mohou vědět, jestli někde hraju? Zajímá se o to někdo?“ kroutí hlavou Koukal před odjezdem do Francie, kde zasáhne do místní ligové soutěže. „Já nejsem ukřivděný, ani uražený, aby si někdo nemyslel. Jen nemile překvapený,“ uzavírá křehké téma.

Obrázek, jak to mezi squashovou asociací a některými hráči funguje, si může každý udělat sám. Říká se, každému podle zásluh. Opravdu?

Squashista Koukal chce další titul: Druhé místo by byl neúspěch
Video se připravuje ...