29. dubna 2017 • 19:17

Skvělá zpráva: Čeští squashisté patří dál k evropské elitě!

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fantazie! Českým týmům se na mistrovství Evropy ve finských Helsinkách podařilo udržet v elitní divizi. Squashisté v čele s hrajícím kapitánem Janem Koukalem skončili šestí, což je historicky nejlepší výsledek. Ženy se Zuzanou Kubáňovou a Annou Sermeovou byly páté, což je druhý nejlepší výsledek na ME po bronzu z roku 2014. „Je to pro nás fantastický úspěch, se kterým skoro nikdo nepočítal. Do většiny zápasů jsme nastupovali jako outsideři,“ zhodnotil šampionát Jan Roll, vedoucí reprezentační výpravy.



Rozhodujícím krokem k záchraně byla sobotní výhra nad favorizovaným Švýcarskem 3:1. V něm uspěli Ondřej Uherka, Martin Švec a Jakub Solnický. Do 2. divize tak spadlo Švýcarsko a Finsko, které ve skupině o 5. až 8. místo prohrálo se Španělskem. Češi se umístili na druhém místě s jednou výhrou a remízou s Finskem.

„Byla to hodně zamotané, podařilo se nám zachránit na poslední chvíli, což je velký úspěch. Ostatní týmy nás měly totiž podle světového žebříčku porážet,“ poznamenal Jan Koukal, hrající trenér českého výběru.

Důležitým krokem byla také páteční výhra Daniela Mekbiba, který si poradil s finskou jedničku Olli Tuominenem, pětačtyřicátým hráčem světového žebříčku PSA. Také Martin Švec porazil hráče z první stovky, a to Španěla Carlose Cornese.

„Každá výhra se počítala. Pro postup byla klíčová šířka našeho kádru, měli jsme šest vyrovnaných hráčů. Švýcaři už dneska byli dobití, my jsme naopak poslali do boje hráče, kteří byli na tom fyzicky dobře,“ dodal Jan Koukal.

České hráčky skupinu o 5. až 8. místo zvládly odehrát velmi slušně. Začaly prohrou se Španělskem, poté si však připsaly dvě klíčové výhry nad Belgií a Dánskem.

„Po Španělsku jsme zmobilizovaly síly a podaly jsme neskutečné výkony, zejména proti Belgii. To nás nakoplo a naštěstí jsme si poradily s Dánskem. Páté místo bereme, jako kdybychom vyhrály celý turnaj,“ řekla Zuzana Kubáňová, která si nejvíce cenní výhry v pěti setech nad Belgičankou Tine Gillisovou, 86. hráčkou světového žebříčku.

Druhý bod pak přidala Tereza Svobodová v duelu s Loreline Piraovou. „Bylo to hodně těsné, stačilo prohrát někde set a mohlo to být jinak,“ podotkla Kubáňová. Do druhé divize sestoupilo Španělsko s Dánskem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud