Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Olympiáda bez politiků. Babiš dal ministrům zákaz, Zeman ji neplánuje

Autor: pv

Bylo to zvyk, který se ne zrovna všem fanouškům zamlouval. Na olympijské hry se vždy vypravovala i početná skupina českých politiků v čele s prezidentem a několika ministry. Tentokrát mají nejvyšší pohlaváři utrum. Minimálně členové Babišovy vlády v demisi dostali stopku a do korejského Pchjongčchangu nepoletí.

Předloni na letní olympiádě v brazilském Riu divoce fandila na tribuně během utkání plážového volejbalu tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová , která měla po svém boku i kontroverzního kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře a záda jim „kryl“ ještě mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček .

Do Jižní Ameriky tehdy přiletěla i ministryně školství ve vládě Bohuslava Sobotky Kateřina Valachová nebo předseda senátu Milan Štěch . Zuby si politici brousí i na účast na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, které startují už 9. února. Cesta do exotických končin se jim ale komplikuje.

„Na vládě řešili ministři, kdo pojede na olympiádu do Koreje. Já jsem jim řekl, aby byli doma a seděli na zadku a hlídali si židle. Určitě nemají jezdit na olympiádu,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš . Právě on jako předseda vlády, prezident republiky a ministr školství mají pobyt v místě Her hrazený od Mezinárodního olympijského výboru. Další náklady jsou na bedrech České republiky.

Prezident Zeman , který byl už na olympiádě v Soči v roce 2014 a o dva roky později v Riu de Janeiro, pravděpodobně tentokrát nebude podporovat české sportovce v Asii. Poslední zahraniční cesta uskutečnil loni v prosinci návštěvou Slovenska a až do konce současného mandátu, který končí 8. března další cesty mimo republiku neplánuje. Ale ještě se to může změnit. „Jen blbec nemění názor,“ nechává se často slýchávat Zeman.

Do Koreje tak možná přiletí pouze hrstka senátorů či poslanců. Jeden z nich má účast jistou. „Stačí, když tam za vládu půjde Milan Hnilička, ten sportu rozumí a má ho na starosti,“ napsal na svém facebookovém profilu Babiš. Akorát bývalý hokejový brankář Hnilička by tam neměl letět jako politik, ale člen olympijské výpravy. Po říjnovém zvolení do poslanecké sněmovny se totiž nedokázal vzdát funkce generálního manažera české hokejové reprezentace a sedí tak na dvou židlích.