Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Československé hvězdy bavily Ameriku. Legendární Golonka se vrátil na střídačku

Autor: Jaroslav Kalina

Byla to hokejová show. Výprava týmu bývalých československých hráčů a celebrit vyrazila do Spojených států amerických, kde v Chicagu nastoupila proti českým a slovenským emigrantům. Na ledě zářil za mužstvo Československého Lva pětinásobný mistr světa František Kaberle, nebo slovenský šampion Róbert Petrovický. Střídačce šéfoval někdejší vynikající útočník a stříbrný olympijský medailista Jozef Golonka. "Takové zápasy si moc užívám," prozradila legenda československého hokeje. 

Přiletěli rozdávat radost a góly. Výprava týmu Československý Lev složená z výběru osobností se v Chicagu utkala s mužstvem hvězd Czechoslovakia Falcons, který byl sestaven z československých emigrantů žijících v Americe. V Chicagu a jeho okolí žije přibližně 125 000 lidí hlásících se k českým kořenům. Po Texasu je tato oblast nejpočetnější českou kolonií v USA.

„Bylo hezké vidět, jak se Češi a Slováci sdružují i za oceánem. Výsledek zápasu nebyl důležitý, pro nás bylo hlavní, aby si všichni přítomní akci užili a v případě československých emigrantů potkali známé osobnosti, které mohli do té doby vidět jen v televizi, nebo o nich slyšet z vyprávění,“ řekl Robert Nosek, prezident uskupení Československý Lev po utkání, které skončilo remízou 7:7.

„Takové akce mám moc rád. Hráči z Ameriky byli rovnocennými soupeři. Na to, že po většinu roku hrají amatérskou ligu, se udržují na dobré úrovni. Podobné zápasy jako proti Československému Lvu, by jim měly vedle zážitku i pomoct,“ chválil osmdesátiletý Jozef Golonka mužstvo československých emigrantů, proti kterým měl jako trenér k dispozici někdejšího hokejového reprezentanta Milana Chalupu, slovenského mistra světa Robérta Petrovického nebo pětinásobného světového šampiona Františka Kaberleho.

„Člověk si až na ledě uvědomí, jak mu hokej chybí. V Chicagu jsem si to krásně připomněl,“ prozradil spokojený Kaberle.

Akce za oceán se zúčastnil i známý český herec Václav Vydra. Brusle sice neobul, ale čs. výpravu do Ameriky si moc užil. "Původně jsem se v duchu trochu bránil, ale nakonec vůbec nelituji, že jsem letěl. V Chicagu se sešla výborná parta," prozradil s úsměvem populární bavič, který do USA vzal i svojí manželku Janu Bouškovou, neméně známou herečku.

Do hvězdného výběru by chtěl jeden ze zakladatelů týmu přilákat i nejzvučnější jméno. „Věřím, že jednou ukecám i Jaromíra Jágra. Když působil v NHL, byl nedosažitelný. Nyní se ale vrátil a tak se s ním pokusím domluvit. Už jsme se párkrát viděli a dokonce i spolu hráli fotbal. Bude to nejspíš tvrdý oříšek, ale věřím, že dres Československého Lva oblékne,“ smál se Nosek.

Někdejší vynikající obránce František Kaberle společně se slovenským hokejistou Robértem Petrovickým si zahráli v USA proti československým emigrantům
Někdejší vynikající obránce František Kaberle společně se slovenským hokejistou Robértem Petrovickým si zahráli v USA proti československým emigrantům