Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohřeb atletické legendy Brabce (†68): Klanili se Šebrle, Železný či Dvořák

Autor: ps

Trénoval rekordmana Jana Železného, pomáhal olympijskému vítězi Robertu Změlíkovi. Dnes se s atletickou personou Jaroslavem Brabcem (†68), který zemřel předminulou neděli, rozloučily ve strašnickém krematoriu desítky smutečních hostů.

Už je to osm dní, kdy Brabec odešel do atletického nebe. Stále je to pro mnohé velmi krátká doba. „Vzpomínám už týden. Je to dramatický. Nebyla to úplně zpráva, která by mě nerozhodila. Počítal jsem si akorát, kolik let jsem ho potkával na Julisce. Nic moc,“ vyprávěl smutný Tomáš Dvořák, šéftrenér české atletické reprezentace.

Vzpomínal také na úspěchy, kterých Brabec dosáhl. Byl halovým mistrem Evropy z roku 1973, o rok dříve skončil třetí a bronz zopakoval ještě v roce 1974 v Göteborgu. Startoval na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972, kde skončil desátý, i v Montrealu o čtyři roky později. Tam obsadil jedenácté místo.

Rozloučení s Jaroslavem Brabcem ve strašnickém krematoriu.
Rozloučení s Jaroslavem Brabcem ve strašnickém krematoriu.

„Budu si ho pamatovat jenom jako veselého člověka, se kterým byla vždy legrace. Byl to vynikající koulař, který tomu rozuměl a pomohl nám v technice. Byl to člověk, ze kterého stále sršela síla a energie, čímž nás nabíjel. Bylo nám s ním v tréninku příjemně a to bylo něco, co jsme potřebovali,“ zamyslel se nad odchodem oblíbeného kouče bývalý desetibojař Roman Šebrle .

Odešel férový člověk, který bude české atletice chybět. „Byl to naprosto rovný chlap. Když vám podal ruku, tak to bylo, jako když dáte ruku do heveru. Zároveň to byla ruka chlapa, která signalizovala, že to je naprosto upřímný člověk. Nikdy jsem ho neviděl rozčileného. Takových lidí jsem moc nepotkal. Ovlivnil mě tím svým obrovským klidem a hlasem,“ krčil rameny legendární oštěpař Jan Železný . Tak sbohem, Jaroslave…