Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Příběh české mistryně Vlčkové se podobá Koukalové: Zvracení, projímadla i urážky!

Autor: ps

Další promluvila! Problémy s drastickými tréninky, urážky od trenérů, nucené hubnutí… Prostě nechutné zacházení s moderními gymnastkami odhalila pětinásobná mistryně ČR Monika Vlčková (26). Šla s pravdou ven stejně jako biatlonistka Gabriela Koukalová (28).

Kdo si myslí, že život sportovce je jako v bavlnce, ten se šeredně mýlí. Důkazem jsou slova jedné z nejúspěšnějších tuzemských moderních gymnastek, ta na DVTV odhalila praktiky z praxe.

Jaké je to šokující zacházení? „Vlastně ani nevím, kde začít,“ klopila zrak Vlčková, za svobodna Míčková. „Urážky a ponižování jsou bohužel v tuto chvíli součástí moderní gymnastiky. Největší problém je, že trenéři můžou všechno, gymnastky nic. Když jsme zareagovali, říkali, že jsme drzé a ničeho si nevážíme.“

Monika šla hlouběji do problému. Oceněním za hodiny dřiny a odříkání byl denně vyvíjený tlak, neúcta a útoky na psychiku. Poznala to už na základní škole. „Radost ze sportu vyprchala už tak v osmé třídě. Vystřídaly ji mindráky,“ popisuje, jak to v prostředí moderní gymnastiky chodí.

Monika Vlčková předvedla velmi dobrý výkon
Monika Vlčková předvedla velmi dobrý výkon

Nouze nebyla ani o nadávky! „Asi nejhorší bylo, když mi řekli, že už nejsem hezká ani jako normální holka. Z toho jsem i zpětně zklamaná. Nadávky byly velmi časté, někdy to trenérky ani neříkaly, stačilo už jen to, jak se na mě dívaly. To bylo horší než to slovní ponižování,“ říká rozladěná gymnastka, která měla sen startovat na olympiádě. Kvůli tréninkovému přetížení se jí ale nedočkala.

Ponižování od trenérů se dostalo i tak daleko, že závodnice zkoušely experimentovat s jídlem. „Zkoušely jsme několik variant, jak snižovat váhu. Společně s holkama. Vyvolávaly jsme zvracení, užívaly projímadla. Některé dívky pak měly problémy s příjmem potravy, stravu omezovaly radikálně,“ vzpomíná Vlčková na příznaky bulimie potažmo anorexie. „Doma jsme to pak ani neříkaly,“ zdůrazňuje.

Po tom všem má Monika nadějnou vidinu. Stala se trenérkou a chce nové talenty vychovávat ve zcela jiném prostředí. „Přišla mi spousta zpráv od gymnastek, rodičů, ale i sportovců z jiných odvětví. Je potřeba to změnit a je super, že někdo jako Gabča Koukalová o tom mluví. Ona má větší potenciál něco změnit,“ uzavírá citlivé téma.

Dostál o postavení žen ve sportu: S Haníkem nesouhlasím, debatu rozpoutala Koukalová
Video se připravuje ...