Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vousatý rekord Kratochvílové po 35 letech stále drží: Rodilo se to ve strachu, říká

Autor: zal

Byl to čas, na který si vůbec nemyslela. A o kterém byla Jarmila Kratochvílová (67) přesvědčená, že ho brzy někdo překoná. A vida! Její světový rekord na 800 metrů oslavil minulý týden pětatřicetiny.

Žádné jiné atletické maximum není tak vousaté, jako to, které 26. července 1983 vytvořila v Mnichově česká běžkyně. „Je to děsivé,“ přiznává o nekonečné výdrži času 1:53,28 Jarmila Kratochvílová. Rekord přitom padl trochu náhodou a navíc i ze strachu.

„Měla jsem běžet úplně jinou trať. Dvoustovku jako test před mistrovstvím světa. Ale protože jsem měla trošku zdravotní problémy a bála jsem se, aby se v tom krátkém rychlém závodě něco nestalo, tak jsem si vybrala tuto trať,“ vzpomněla rekordmanka pro Českou televizi. Na osmistovku ale musela vyběhnout i z politických důvodů.

Jarmila Kratochvílová během rozhovoru
Jarmila Kratochvílová během rozhovoru

„Chtěla jsem běžet jen tak, abych si splnila povinnost socialistického sportovce. Byli jsme na Západě a já měla trochu strach. Nechtěla jsem říct, že nepoběžím, že se necítím. To jsme si nemohli dovolit,“ přiznala Kratochvílová. Nakonec se ale uvolnila tak, že z toho byl světový rekord. „Říkala jsem si: Ten někdo brzo překoná,“ usmívá se legenda a dodává: „A dneska to je 35 let.“

Ač se o 80. letech mluví jako o době státem řízeného dopingu, Kratochvílová i dnes nařčení z toho, že si k rekordu a následným třem zlatým medailím z MS v Helsinkách pomohla zakázanými látkami, odmítá. „Všichni, co píšou o dopingu a znehodnocují ty výsledky i třeba u mě, tak nikdy neviděli mé mnohaleté tréninky. Jen ten výsledný čas,“ hájí se atletka, která prý ani neviděla film Fair play, který téma dopingu za socialismu zpracoval. „Fakt ne. Nezaujalo mě to,“ uvedla.