Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co v televizi neukázali: jak se uklidnil Maradona a Argentinci se rvali

Autor: pta

Jen málokterý národ si dokáže fotbalový smutek „užít“ tak jako Argentina. Po vyřazení s Francií v osmifinále mistrovství světa bylo vidět, jak moc krach fanoušky jihoamerické velmoci bere. V Kazani byly k vidění násilné scény, které se dosud turnaji vyhýbaly. Naopak Diego Maradona svoje emoce v porovnání s předchozími zápasy klidnil.

Skončil pro nás svět! Když jste se podívali do tváře argentinských fanoušků, pochopili jste, jak moc pro ně krach jejich týmu na světovém šampionátu znamenal. Navzdory tomu, že Messi a spol. od začátku turnaje vzbuzovali svými výkony rozpaky a už postup ze základní skupiny urvali na poslední chvíli. Po finálové účasti před čtyřmi roky je to až příliš velký sešup.

Jenže frustrace se projevila také násilně. Ruští fotografové zachytili na tribunách ostrou bitku argentinských fanoušků mezi sebou. Ve vzduchu létaly pěsti, jeden z polonahých mužů nakopl dalšího ze svých krajanů dokonce do hlavy. Do ostré bitky vstoupila jedna z argentinských divaček, která se snažila konflikt uklidnit.

Stejně jako fotbalisté si tak dobrou vizitku neudělali v Rusku ani argentinští příznivci. Negativně se prezentovali už po prohře s Chorvatskem, když v přesile napadli v chodbě na stadionu jednoho z fanoušků soupeře. 

 

O to víc zaujala proměna Diega Maradony, nejprominentnějšího argentinského hosta v Rusku. Tomu se televizní kamery při zápase s Francií tolik nevěnovaly. Nejspíš z obavy, aby kapitán mistrů světa z roku 1986 náhodou v záběru neukazoval zdvižené prostředníčky jako při postupové výhře nad Nigérií.

Podle všeho to vypadá, že na úrodnou půdu padlo varování z nejvyšších míst. „Očekáváme, že všichni hráči, bývalí hráči, zaměstnanci i fanoušci se budou chovat slušně a s respektem,“ vzkázal Maradonovi před zápasem jeden z ředitelů FIFA Colin Smith.

Na Maradonově umírněném chování se nejspíš projevila přítomnost jeho o 30 let mladší partnerky Rosio Olivaové. Spokojený pár nijak neskrýval svoji lásku a diváci mohli pozorovat jejich vášnivé polibky. Nejlepší výhled na to měl další legendární fotbalista. Brazilec Ronaldo totiž zasedl hned vedle nich.

Diego Maradona a jeho přítelkyně na utkání s Francií
Diego Maradona a jeho přítelkyně na utkání s Francií